in

Ozbiljan problem Amerike: Severna Koreja lansirala prvu balističku raketu sa specijalnog voza

Severna Koreja lansirala nuklearni projektil iz specijalnog voza.

Kim Džong Un doneo je mnogo problema Sjedinjenim Državama, Japanu i Južnoj Koreji lansiranjem nuklearne balističke rakete iz specijalnog voza.

Ključni problem bila je činjenica da je nemoguće pratiti voz, uzimajući u obzir prilično razgranatu mrežu železničkih linija Severne Koreje, pa bi, prema tome, Pjongjang mogao da izvede neočekivani nuklearni udar.

Na predstavljenim slikama može se videti lansiranje nuklearne balističke rakete. Ova raketa nije bila opremljena nuklearnom bojevom glavom, međutim, uspešni testovi ukazuju na ozbiljan napredak Pjongjanga u razvoju sopstvenog nuklearnog oružja.

Još nije poznato o kojoj konkretno raketi se radi, međutim, iznete su sugestije da je raketa sposobna da pogodi na udaljenostima od oko hiljadu kilometara.

Ipak, s obzirom na napredak koji je Severna Koreja postigla u razvoju takvih kompleksa, postoji mogućnost da Pjongjang takođe može imati balističke rakete sa daleko većim dometom.

Nekoliko godina ranije postalo je poznato da Rusija takođe namerava da oživi nekoliko sovjetskih projekata koji se odnose na upotrebu železničkih mreža za transport i lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa, međutim, u kojoj je fazi implementacija takvih programa trenutno nije poznato.

Webtribune.rs