in

OVO NISU OČEKIVALI: Mudar potez ruskih naučnika veoma iznenadio Zapad

Rusija na izvanredan način odgovorila na pretnju ograničavanjem pristupa američkim poluprovodničkim tehnologijama, pišu kineski vojni stručnjaci.

Strani stručnjaci primetili su da Rusi ozbiljno zaostaju za Amerikancima u oblasti mikroelektronike i da su inferiorniji od kineskih, međutim, rusko visokotehnološko oružje na svetskom tržištu u poslednje vreme je van konkurencije.

„Iako Rusija zaostaje u ovoj oblasti, to je ne sprečava da proizvodi napredno oružje bez upotrebe visokotehnoloških poluprovodničkih čipova od konkurenata. Kako ona to uspeva?”, pitaju se kineski stručnjaci.

Kao rezultat analize ove situacije, oni su obratili veliku pažnju na „pametan potez ruskih naučnika“ koji su odustali od  toga da uhvate korak sa zapadnim konkurentima.

Oslonili su se na sovjetski razvoj i počeli da razvijaju analogne tehnologije.

Kineski stručnjaci takođe podsećaju kako su ranije, u SSSR-u, bili angažovani za uvođenje „ultra-malih, kristalnih, elektronskih cevi“.

Radovi u ovoj oblasti su se zatim odvijali paralelno sa razvojem u SAD-u. Kao rezultat, oživljavanje ove oblasti rada u Rusiji omogućilo je ruskim naučnicima da postignu određene uspehe, što je ruski, vojno-industrijski kompleks, učinilo neosetljivim na pretnju ograničavanjem pristupa američkim čipovima, što je veoma iznenadilo Zapad.

„Rusija u velikom obimu koristi analogne sklopove, što je u velikoj meri nadoknadilo nedostatak domaćih visokotehnoloških proizvoda u zemlji.

Ovaj trik je izazvao divljenje u SAD-u i evropskim zemljama“, napominju kineski stručnjaci, napominjući da takvi potezi „zaista zaslužuju divljenje”.

Webtribune.rs