in

Ostojić i Kuzović poručili iz Loznice: “Rio Tinto” mora da ode iz Srbije!

Na konferenciji za medije ispred gradske uprave u Loznici, a čiji je povod bio zabrana rada u Srbiji po zlu čuvene kompanije „Rio Tinto“ kao i predstavljanje Društvenog sporazuma o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji, govorili su član Srpskog pokreta Dveri Dušan Ostojić i predsednik udruženja „Svi protiv Rio Tinta“ prof. dr Duško Kuzović.

Dušan Ostojić:

Pitanje „Rio Tinta“ nije pitanje leve ili desne orijentacije, već pitanje da li svoju zemlju volite ili ne.

Dolazim iz Obrenovca, opštine čiji je predsednik pre izvesnog vremena izgovorio jednu monstruoznu rečenicu – da je bolje da narod umre od zagađenja nego od gladi.

Takva rečenica je paradigma odnosa ove vlasti prema narodu. Svi ćemo jednog dana umreti, ali šta ćemo ostaviti našim pokolenjima i našoj deci? Lečenje SMS porukama zbog raznoraznih bolesti? Građani Srbije to ne žele!

Prof. dr Duško Kuzović:

Projekat „Jadar“ mora biti obustavljen i ovde smo kako bismo pokazali da to nije pitanje samo građana Jadra, već građana cele Srbije jer je čitava država ugrožena.

Nova prevara od strane vlasti jeste smanjenje cenzusa za referendum, jer je upravo referendum njihova slamka spasa zato što je celo društvo u Srbiji protiv „Rio Tinta“.

Sam referendum je neprihvatljiv jer vrlo dobro znamo kakav će biti njegov ishod i da će biti zloupotrebljen kako bi se odgovornost prebacila na narod, odnosno kako ne bi bila na onim lobistima koji zagovaraju otvaranje rudnika litijuma.

Od referenduma se mora odustati jer ćemo, u suprotnom, biti prinuđeni da isti sprečimo blokadom biračkih mesta i uklanjanjem biračkog materijala.

Stav naroda je veoma jasan – „Rio Tinto“ mora da ode iz Srbije, projekat „Jadar“ mora da se obustavi jer vlast uništava fabriku koja već tu postoji a koja je u vlasništvu domaćeg stanovništva, da bi taj prostor dali strancima i da bi građani koji tu rade bili radna snaga kod stranog gazde.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(dveri.rs)