in

Okrenuli se od Moskve ka Zapadu – Sada su morali da uključe alarm za uzbunu

Moldavija je uključila alarm za uzbunu zbog situacije na gasnom tržištu, ali ministar spoljnih poslova Niku Popesku, uprkos svemu, pokušava da ostane pozitivan.

“U ponedeljak je naša zemlja ušla u istoriju. Prvi put je Moldavija kupila gas od izvora koji nije ruski Gasprom”, kazao je on, prenosi BBC.

Naime, isporuka gasa iz poljskog PGNiG iznosila je milion kubnih metara. Ali… Moldaviji će biti potrebne mnogo veće količine ako Gasprom uradi ono što je pretio – zatvori slavine za gas.

Do sada je 100% gasa Moldavije dolazilo iz Rusije. Međutim, ugovor o snabdevanju istekao je krajem septembra. Gasprom je podigao cenu, a Moldavija je odbila da je plati. U nedostatku novog sporazuma, ruski energetski gigant je smanjio zalihe, što je navelo Moldaviju da proglasi 30-dnevno vanredno stanje. Gasprom je potom optužio Moldaviju da “izaziva krizu” i zahtevao otplatu duga od 709 miliona dolara, što Moldavija osporava.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

U međuvremenu, pregovori se nastavljaju. Moldavski zvaničnici kažu da bi želeli da potpišu novi ugovor sa Gaspromom, ali samo ako uslovi budu povoljni.

Ako ne bude dogovora sa Rusijom, da li bi Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, mogla da kupuje dovoljno gasa negde drugde, pita se u tekstu BBC-ja.

“To je najgore vreme za gasnu krizu. Cene su više nego ikad. Vidimo urušavanje tržišta na globalnom nivou. Ali imali smo podršku. Poslednjih godina Rumunija je izgradila novi gasovod do Moldavije, a takođe smo imali nekoliko saveta od Evropske unije o tome kako diverzifikovati snabdevanje zemlje gasom u roku od nekoliko dana“, priznaje Popesku.

Nekada u orbiti Moskve, u poslednje vreme Moldavija se sve više naginje od Rusije ka Zapadu. Rukovodstvo zemlje je sada proevropsko i podržava bliže veze sa EU, a mnogi sumnjaju da je gasna kriza način na koji Kremlj izražava svoje neodobravanje.

“Ove godine smo imali parlamentarne izbore i proruska stranka je izgubila. Sada imamo prozapadnu stranku na vlasti. Dakle, Rusija je promenila svoj pristup snabdevanju gasom. Kremlj želi da kazni moldavski narod zato što je glasao protiv proruske stranke. To je čista politika”, kaže Sergiju Tofilat, bivši savetnik predsednika Moldavije za energetiku.

Vladimir Putin, dodaje, pokušava da zadrži bivše sovjetske zemlje u zoni uticaja Kremlja.

“Ne želimo da ostanemo na kolenima pred Moskvom. Moramo reći ‘ne’ ruskoj uceni i sada imamo priliku da se oslobodimo ruskog uticaja u Moldaviji”, naveo je Tofilat.

Sa druge strane, Kremlj poriče da koristi energente kao oružje. Predsednik Putin je nedavno odbacio tu sugestiju kao “potpunu besmislicu, budalaštinu i politički motivisano brbljanje”.

Moldaviji, međutim, smanjenje uticaja Rusije neće lako pasti. U energetskom smislu, Moldavija je blisko povezana sa Moskvom. Ne samo da je zemlja 100% zavisna od ruskog gasa, već je i njihova gasna kompanija Moldovagaz u većinskom vlasništvu Gasproma. A više od 80% električne energije u Moldaviji dolazi iz elektrane u vlasništvu Rusije u Pridnjestrovlju (separatističkom regionu Moldavije, koji ekonomski, politički i vojno podržava Moskva), napominje britanski medij.

Ako razmišljate o pregovorima o gasu kao igri pokera, onda Rusija ima prilično “jaku ruku”. Ali Pridnjestrovlje bi se mogao pokazati kao slaba tačka za Moskvu.

“Gaspromu je potreban gasni ugovor sa Moldavijom kako bi mogao da snabdeva gasom i otcepljeni region”, kaže Sergiju Tofilat.

Napominje da je Gasprom javno preduzeće, sa akcijama koje se kotiraju na berzi.

“Ne može sebi da dozvoli da potpiše ugovor sa snabdevačem koji nije zvanično priznat”. dodao je.

(b92.net)