in

Odluka rukovodstva Ruske Federacije da istupi iz Saveta Evrope (SE) dovešće do ozbiljnih ekonomskih posledica po Zapad, tvrdi ruski senator Andrej Klišas.

 

Odluka rukovodstva Ruske Federacije da istupi iz Saveta Evrope (SE) dovešće do ozbiljnih ekonomskih posledica po Zapad, tvrdi ruski senator Andrej Klišas.

Rusija neće zvanično učestvovati u radu Saveta Evrope. Odgovarajuće obaveštenje je 15. marta uručeno generalnom sekretaru organizacije Mariji Pejčinović-Burić.

Kako je objasnilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ova odluka je doneta zbog neprijateljskog stava pojedinih zemalja EU koje su zloupotrebile većinu u Komitetu ministara Saveta Evrope (CMSE) i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE). U oba resora prava ruske strane su bila ograničena zbog situacije u Ukrajini.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Andrej Klišas, predsednik Komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo i izgradnju države, podržao je odluku o povlačenju Ruske Federacije iz Saveta Evrope.

Prema njegovim rečima, rad ove organizacije nije odgovarao principima koji su postavljeni u njenom osnivanju.

Istovremeno, zapadne zemlje su činile napore da se Savet Evrope ne bavi poštovanjem ljudskih prava i sloboda, već zadovoljavanjem njihovih političkih i ekonomskih ambicija.

„Zapad je jednostavno srušio sopstveni pravni sistem zarad svojih trenutnih političkih interesa. Posledice po Zapad biće veoma ozbiljne. Sve će se to vratiti u privredu zapadnih zemalja vrlo, vrlo brzo, jer investitori u ogromnom broju zemalja gledaju šta se dešava sa ruskim investicijama tamo i izvlače svoje zaključke“, rekao je senator.

Ranije je saopšteno da je SE usvojio dokument u kojem je Pridnjestrovje označeno kao „ruski okupirani“ deo Moldavije. Takav korak mogao bi da dovede do donošenja radikalne odluke rukovodstva Ruske Federacije.

 

Webtribune.rs