in

Od Srbije ne zavisi da li će ući u NATO – O tome će odlučiti Rusija

Od Srbije ne zavisi da li će ući u NATO – O tome će odlučiti Rusija

Da li će Srbija ući u NATO ne zavisi  od želje ili podrške SAD, već isključivo od uspeha ruske vojne operacije u Ukrajini. Ovo je agenciji REGNUM izjavio srpski politikolog, radnik Instituta za evropske studije (Beograd) Stevan Gajić.

Tako je srpski stručnjak prokomentarisao izjavu šefa američke diplomatske misije u Srbiji Kristofera Hila da će SAD podržati Srbiju ako želi da uđe u NATO, ali sama Srbija mora da odluči šta joj je važnije – da zadrži status vojno neutralne zemlje ili pristup Severnoatlantskom savezu.

„Srpski narod ne želi u NATO, ali od njega malo zavisi. Dok Rusija ne denacifikuje Ukrajinu, dok ne ukloni poslednji spomenik Stepanu Banderi, dok ne ujedini svoje zemlje, ostaje pretnja da Srbija bude progutana od strane alijanse.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Šta će se na kraju desiti zavisi od uspeha ruske operacije, od toga da li će u Ukrajini u potpunosti biti sprovedena demilitarizacija, denacifikacija i rekao bih desuverenizacija Ukrajine “, rekao je Gajić.

Prema mišljenju politikologa, ako ruska operacija ne uspe, niko neće pitati Srbe da li žele da budu u NATO ili ne.

„Srbija može da ostane van alijanse samo ako Rusija opstane. Kao rezultat sukoba u Ukrajini, jedna država će nestati sa mape sveta. Rusi moraju da odgovore na pitanje da li će se ova zemlja zvati Rusija ili Ukrajina “, rezimirao je Stevan Gajić.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

Webtribune.rs