in

Nova ruska ratna mašina bacila u očaj generale Zapada

Vojni stručnjak ukazao na ogromne prednosti Su-75, koje neće ostaviti šansu najboljem američkom lovcu F-35.

Najnoviji ruski lovac Su-75 Checkmate, predstavljen na međunarodnom vazduhoplovnom sajmu MAKS-2021, ima niz prednosti u odnosu na inostrane ratne avione.

Do ovog zaključka došao je poznati ruski vojni stručnjak Jurij Knutov, koji je istakao u čemu je sve ruski lovac bolji od ostalih letelica, a takođe ukazao na detalje koji Su-75 daju važne prednosti u odnosu na F-35.

Ranije je američki portal Forbes objavio članak u kojem se navodi da lovac Su-75 poseduje jedinstvene karakteristike koje mu omogućavaju da nadmudri druge lovce u međusobnom obračunu.

Jurij Knutov se složio sa zaključcima stranih novinara, napominjući da to nije jedini razlog zbog kojeg je ruski lovac znatno bolji od stranih konkurenata.

Dakle, Su-75 ima visoko podizanje, budući da ima krila sa maksimalnom površinom. Ovo rešenje omogućava letelici da izvodi operacije na velikim daljinama i uzdiže se do krajnjih visina.

Takođe, vojni stručnjak je ukazao na velike prednosti Su-75, koji lovcu F-35 neće ostaviti šansu na međunarodnom tržištu.

Zapravo će ruski lovac biti nekoliko puta jeftiniji od stranih modela i moći će da leti supersoničnom brzinom, bez upotrebe dogorevača.

„Na F-35 ne postoji nešto kao što je kontrolisani vektor pritiska. Pored toga, postoji mogućnost postavljanja pet projektila na trup aviona, F-35 ima četiri ili dva, u zavisnosti od tipa rakete.

Takođe, domet leta je duži od dometa konkurencije, a postoji i mogućnost pretvaranja u bespilotnu verziju, što F-35 ne može. Prednosti su ogromne “, rezimirao je Jurij Knutov.

Webtribune.rs