in

NEVIĐEN ZAOKRET: Nemačka prešla crvenu linuju – Uputila teške pretnje Kini

Upozorenja Pekingu zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini i zapadnih sankcija pokazuju „prekretnicu“ u odnosima između Nemačke i Kine, navodi se u članku novinara ZDF Tomasa Rajharta.

Kako piše autor, kada je Bundestag krajem aprila usvojio saopštenje u kojem se poziva na podršku Kijevu teškim naoružanjem, u njemu se našla i druga „teška artiljerija“.

Dakle, Kini je upućena „nedvosmislena pretnja” : Ako Peking podriva zapadne sankcije ili čak isporuči oružje Rusiji, to će dovesti do sankcija protiv Kine, ističe Rajhart.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

„Takva upozorenja od Berlina Pekingu bila su nezamisliva pre nekoliko nedelja kada je išla isporuka samohodnih topova Ukrajini. Ova prekretnica se teško može proceniti“, piše on.

Prema njegovim rečima, ovaj potez predstavlja konačni „oproštaj“ od kineske politike bivše kancelarke Angele Merkel, koja je bila fokusirana na ekonomske odnose i nije želela da prizna „agresivne ambicije Pekinga da postane velika sila“.

Ruska specijalna operacija u Ukrajini, prema njegovom mišljenju, dovela je do formiranja blokova: Evropa pokazuje veću solidarnost sa Sjedinjenim Državama, dok Kina deluje „rame uz rame“ sa Rusijom.

Istovremeno, kako napominje novinar, nemačkim kompanijama će biti još teže da zamene kinesko tržište, lance snabdevanja i tehnologije nego da zamene ruske energente. „Kao što pokazuje ova prekretnica, Kina je dugoročno pravi problem“, zaključuje on.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Tek ostaje da se dugo analizira šta će doneti Zapadu rat na dva fronta protiv Rusije i Kine. Čini se da je to preveliki zalogaj za Zapad koji se uveliko trese od sukoba sa Rusijom, a kada se u sve to uplete i Kina ne izgleda povoljno za Zapad.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su osam godina bili izloženi genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Webtribune.rs

The post NEVIĐEN ZAOKRET: Nemačka prešla crvenu linuju – Uputila teške pretnje Kini first appeared on WebTribune.