“Nešenel interest”: “Zastrašujuće” mogućnosti Rusije

Mogućnosti kojima Rusija raspolaže u arktičkom regionu autor članka u američkom listu “Nešenel interest” je opisao kao “zastrašujuće”

Kako je naveo, Moskva se još u vreme Hladnog rata spremala da se suprotstavi Zapadu u arktičkom regionu.

Stečeno iskustvo i razne vrste oružja omogućili su Rusiji da dobije „smrtonosne“ mogućnosti za slučaj da u Severnom ledenom okeanu dogodi nešto „nezamislivo“.

U prvom redu tu je ruska flota ledolomaca – najveća na svetu. Takvi brodovi postaju sve potrebniji zbog porasta komercijalnih interesa za region, a to Rusiju čini “garantom globalnog pristupa Arktiku”.

Zahvaljujući tome Rusija može slobodno da planira vojnu kampanju, kao i strategiju pristupa resursima u regionu, navodi se u članku.

U najsmrtonosnije oruđe Rusije na Arktiku “Nešenel interest” je svrstao podmornice “Akula”, nazvavši ih “zastrašujućim”. Nedovoljna skrivenost podmornice u potpunosti se kompenzuje ogromnim arsenalom oružja koje ta podmornica ima na raspolaganju.

Pored toga, nebom iznad Arktika aktivno lete ruski avioni – na primer, lovci MiG-31, napravljeni, kako kaže autor članka, za “lov” na američke bombardere.

Novinar je ukazao na činjenicu da ti avioni imaju odlične radare i da ih odlikuju izuzetne manevarske sposobnosti.

Tu su i bombarderi Tu-95 i protivbrodski avioni Tu-142. Iako avioni Tu-95 spadaju u grupu najstarijih oni odlično funkcionišu na “hladnom arktičkom nebu”.

U članku se pominju i vežbe ruskih specijalaca. Oni su, kako se navodi, obučeni da zauzimaju teško dostupne oblasti, da sprovode obaveštajni rad, kao i da pomažu u operacijama potrage i spasavanja.

Podsetimo, u martu ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je vladi da u roku od mesec dana završi jedinstveni plan za razvoj Arktika.

Prema njegovim rečima, budućnost zemlje leži u razvoju Arktika i severnih teritorija.

(sputnik)