in

Nemački politikolog predviđa obrt: Rar najavio iznenadnu promenu kursa SAD prema “SP-2”

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da američko rukovodstvo čini pravu stvar odlučivši da prestane da vrši pritisak na rusko-nemački projekat.

Sjedinjene Države su, dok je Donald Tramp bio šef države, ozbiljno pokvarile odnose sa zemljama EU.

Povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma, stalni pritisak i pretnja izricanjem ekonomskih sankcija protiv učesnika u izgradnji Severnog toka 2 osećaju se i danas. Iz tog razloga, administracija dosadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena ne želi da se još više konfrontira sa Evropom.

„U zapadnoj Nemačkoj, Amerika se smatra opasnijom pretnjom od Rusije“, rekao je Rar.

U takvoj situaciji, sankcije za strateški važan projekat za Berlin nisu najbolji način za popravljanje odnosa. Stoga je poruka, da Bela kuća namerava da napusti sve restriktivne mere prethodno preduzete protiv „SP-2“, vrlo pravovremena.

Sudeći po činjenici da su neki članovi američkog Kongresa već napali Bajdena, optužujući ga da je ustuknuo umesto da je izvršio još veći pritisak na Rusiju,u znak podrške Ukrajini, verovatnoća da će takva odluka biti usvojena je velika.

„Amerikanci nisu glupi. Razumeju situaciju u kojoj se nalazi Ukrajina. Tamo se ne odvijaju reforme, gasni sistem truli, zemlja se ne kreće ka demokratiji i ne postiže se približavanje Zapadu. Amerikanci to ne žele da plate “, objasnio je nemački politikolog.

Ne gori od želje, prema politikologu, da plati za Kijev i Rusiju. Ipak, Moskva godišnje mora da prebaci Ukrajini dve milijarde dolara za tranzit svog gasa. Međutim, 2024. godine ističe ugovor koji su potpisali Rusija i Ukrajina, što uskraćuje stabilne isplate.

Razmišljajući unapred, Vašington očekuje da će na kraju prebaciti ovaj teret na ramena Berlina kako bi mogao o njihovom trošku da obnovi ukrajinsku ekonomiju, rekao je Rar. A bez ustupaka „SP-2“ i normalnih odnosa sa Nemačkom, ovo se neće postići.

Webtribune.rs