in

Nemački ministar odbacio ideju o proizvodnji gasa iz škriljaca

Nemačka nema nameru da vadi gas iz škriljaca, jer to nanosi štetu životnoj sredini, piše Frankfurter algemajne, pozivajući se na reči nemačkog ministra privrede Roberta Habeka.

Habek je takođe naglasio da Nemačka ne može brzo da odbije isporuke ruskog gasa.

Uprkos naporima da se ubrza energetska nezavisnost od Rusije, nemački ministar ekonomije Robert Habek odbacio je ideju o proizvodnji nafte i gasa iz škriljaca u Nemačkoj, piše Frankfurter Allgemeine.

Prema rečima Habeka, u tlu severnog dela Nemačke postoje velike rezerve gasa, ali se one mogu izvući samo hidrauličnim lomljenjem.

„ Mogućnost za ovakav korak je mala, jer je ovakav način rudarenja povezan sa negativnim posledicama po životnu sredinu. U ovom trenutku ne postoji nijedno preduzeće koje želi da se bavi ovom proizvodnjom“ , naveo je ministar. Habek je takođe dodao da će razvoj ležišta i dobijanje odgovarajućih dozvola trajati godinama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

U tom svetlu, Habek je još jednom istakao nemogućnost brzog odbijanja ruskog gasa, piše list. „ Neposredni embargo na gas ugroziće javni mir u Nemačkoj“, rekao je političar.

Prema Frankfurter algemajne, aktivisti za zaštitu životne sredine se oštro protive tehnologiji hidrauličkog frakturisanja, kojom se vadi nafta i gas iz škriljaca.

Plaše se zagađenja vode, zemljotresa i nekontrolisanog oslobađanja metana. Publikacija podseća da je sada tehnologija hidrauličkog lomljenja zabranjena zakonima Nemačke.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

Webtribune.rs