in

Nemačka štampa: Tanka linija do svetskog rata – Putin poslao poruku

Nemačka štampa: Tanka linija do svetskog rata – Putin poslao poruku

Ruski raketni napadi u blizini poljske granice pokazuju koliko nas deli od ulaska NATO u sukob, piše nemačka štampa.

Sa druge strane, razvoj na ratištu u Ukrajini sugeriše da bi uskoro moglo doći do nekakvog sporazuma.

Ruska armija je u nedelju sa više od trideset projektila gađala vojni poligon Javoriv nedaleko od Lavova – samo dvadesetak kilometara od poljske granice. Prema ukrajinskim izvorima, ubijeno je najmanje 35 ljudi, dok su 134 čoveka ranjena. Prema Moskvi, u napadu je ubijeno “do 180 stranih plaćenika”, piše DW.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Poligon je ranije služio za vojne vežbe ukrajinske vojske sa članicama NATO, a instruktori NATO i SAD su tamo obučavali ukrajinske vojnike.

“Ukoliko Moskva, kako je najavljeno, nanišani i isporuke oružja sa Zapada, onda bi moglo doći do novih udara u blizini istočne granice NATO”, piše Frankfurter algemajne cajtung.

“Ne treba pasti na tu provokaciju, ali ne treba biti ni zaplašen. Što rat više napreduje, sve je verovatnije da će ruske trupe upasti i u zapadni deo zemlje.”

“S obzirom na trenutne vojne probleme i snagu NATO, čak bi i za pogibeljnog ratnog gospodara kakav je Putin bio jedva izgledan poduhvat da sada još uđe u konfrontaciju sa NATO. Zapad bi trebalo da ostane pri svojoj strategiji: Vidljivo i verodostojno osiguranje istočnog krila, praćeno posrednom podrškom Ukrajini”, ocenjuje frankfurtski list.

Putin napadima kod Lavova šalje poruke u više pravaca, smatra komentator Ludvigzburger krajscajtunga: “Ukrajincima poručuje da ni na zapadu zemlje nisu sigurni. Ali to je i poruka za NATO, jer su na poligonu navodno bili strani instruktori i posmatrači. Putin nije spreman da trpi inostranu vojnu pomoć za Ukrajinu, i napadom podvlači pretnju da će prekinuti isporuke oružja vlastima u Kijevu.”

Raketiranje kod poljske granice pokazuje “da se Zapad kreće po tankoj žici”, piše list Štutgarter nahrihten.

“Jasno je da bi NATO morao da reaguje na eventualni ruski udar na Poljsku i time čuva sopstvenu teritoriju. Ali, ukoliko NATO garantuje zabranu letenja iznad Ukrajine, time bi se obavezao da puca na ruske borbene avione. Time svetski rat ne bi bio pitanje kilometara, nego sati.”

List Miteldojče cajtung vidi strateške greške Kremlja jer je potcenjena spremnost Ukrajine na otpor, a precenjeno prorusko raspoloženje u toj zemlji. Rusko stanovništvo uz to pati pod sankcijama.

“U tome se sastoji neočekivana šansa za ukrajinsko predsednika Zelenskog. Kremlj još jedino računa na ratnu pobedu. Ukrajina nasuprot tome može jedino da se nada rešenju za pregovaračkim stolom – do tada, mora da se opire napadima, to Zelenski zna.”

Vreme je da se “izgradi most” ka Putinu, piše Zidvest prese: “Ne iz saosećanja sa Putinom, nego da bi se patnje u Ukrajini što pre okončale. Most ne bi zamenio sankcije, već im bio pridodat”, piše list.

To bi moglo ovako da izgleda: “Zatežemo dizgine jače, ali ih popuštamo ako Putin dođe za pregovarački sto. Zapad mora da dela, a ne samo da reaguje na Putina.”

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(dojče vele)