in

NEMAČKA POSLANICA: Napad na SRJ je bio jasno i hladnokrvno kršenje međunarodnog prava

NEMAČKA POSLANICA: Napad na SRJ je bio jasno i hladnokrvno kršenje međunarodnog prava

Poslanica stranke Levice u nemačkom Bundestagu i predsednica frakcije levice u Odboru za odbranu Žaklin Nastić izjavila je da je napad NATO-a na SRJ presedan.

NATO agresija na bivšu SR Jugoslaviju je presedan koji su SAD i “koalicija voljnih” nastavile 2003. godine protiv Iraka,a sada ga koristi i Rusija protiv Ukrajine, ocenila je poslanica Levice u nemačkom Bundestagu i predsednica frakcije levice u odboru za odbranu Žaklin Nastić.

“Sutra, 24. marta je 23. godišnjica NATO agresije na SRJ. Taj napad je bio jasno i hladnokrvno kršenje međunarodnog prava i predstavlja presedan, koji su SAD i koalicija voljnih nastavili u Iraku 2003. godine, a sada ga koristi i Rusija protiv Ukrajine”, ocenila je Žaklin Nastić u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ona je podsetila da je Jugoslavija 77 dana bombardovana, pod izgovorom, kako je citirala tadašnjeg šefa nemačke diplomatije Jozefa Fišera, da bi se “sprečio drugi Aušvic”.

“NATO je uništio gradove, škole, bolnice, elektrane, crkve, memorijalne centre, mostove, vozove… delimično čak i municijom od obogaćenog uranijuma. Do dan danas stanovništvo ima zdravstvene posledice”, ukazala je ona.

Naglasila je da su žrtve bombi pre svega bili civili, dok je šteta po jugoslovensku armiju, zbog skrivanja, bila ograničena.

Žaklin Nastić je kazala da je tadašnji portparol NATO Džejmi Šej stvorio pojam navodno neizbežnih “kolateralnih šteta”, što treba da oslika ubijanje civila i razaranje civilne infrastrukture na hladan birokratski jezik.

“Međutim, u ratovima su najčešće žrtve žena, deca i muškarci koji ne učestvuju u sukobu. To je jedan razlog više da se odbiju svi ratovi“, poručila je ona.

Zato, podvlači, Levica zahteva bezuslovni povratak međunarodnom pravu, koje sadrži zabranu primene sile: “Ne sme biti izuzetaka“, poručila je Žaklin Nastić.

 

(tanjug)