in

NE IDE IM KAKO SU PLANIRALI: Vesti o otvaranju ruske vojne baze u Belorusiji izazvale pometnju …

Vesti o stvaranju ruske vazduhoplovne baze na teritoriji Belorusije izazvale zabrinutost u Ukrajini i Zapadu.

Rusija je navodno već razvila vojno-tehnički sporazum sa Belorusijom, prema kojem će se na teritoriji zemlje nalaziti punopravna vojna baza ruskih vazduhoplovnih snaga.

Ovo mišljenje deli i bivši ukrajinski ambasador u Sjedinjenim Državama Valeri Čali, analizirajući pregovore Moskve i Minska. On je rekao da će glasine o stvaranju ruske vazduhoplovne baze na teritoriji Belorusije uskoro biti potvrđene, a takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da bi takva situacija predstavljala ozbiljnu pretnju bezbednosti Ukrajine.

Glasine o stvaranju ruske vazduhoplovne baze na teritoriji Belorusije izazvale su zabrinutost u Ukrajini. Kao ilustrativan primer možemo navesti reakciju bivšeg ukrajinskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Valerija Čalija.

Pre svega, skrenuo je pažnju na nedavne razgovore ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, podsećajući da je sastanak održan iza zatvorenih vrata.

Prema rečima političara, stvar je u tome što su lideri dve države radili na vojno-tehničkom sporazumu, prema kojem će deo ruskih vazduhoplovnih snaga biti raspoređen na teritoriji Belorusije.

„Mislim da sporazum već postoji i da su za avgust 2021. planirane vežbe na teritoriji Belorusije, nakon kojih bi ove trupe mogle jednostavno da ostanu“, primetio je ukrajinski političar.

On takođe navodi da bi odluka o razmeštanju ruskih vojnih aviona u Belorusiji mogla da nanese ozbiljan udarac ukrajinskoj odbrambenoj sposobnosti. Takav razvoj situacije bio bi potpuno iznenađenje za Kijev, jer će predstavljati ozbiljnu opasnost u slučaju mogućeg vojnog sukoba.

„Imamo veliki izazov – šta strateški uraditi sa Belorusijom? Da li razumete šta bi se moglo dogoditi u budućnosti? Imamo hiljadu kilometara severne granice, samo zamislite “, užasnut je Čali, napominjući da će Moskva, postavljajući rusku vojnu bazu u Belorusiji, dobiti mnogo više manevarskog prostora u slučaju raznih provokacija iz Kijeva .

Webtribune.rs