in

Najvažnije tačke još uvek neispunjene

Na današnji dan pre devet godina tadašnji srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači postigli su Briselski sporazum.

Sporazum je potpisan posle nekoliko meseci pregovora uz posredovanje evropske šefice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton

Kako piše Radiokim.net, najvažnija tačka sporazuma vezana za formiranje Zajendice srpskih opština (ZSO) još nije ispunjena.

Predstavnici Beograda i Prištine su 19. aprila 2013. godine nakon šest meseci razgovora i deset rundi pregovora potpisali sporazum u 15 tačaka, od kojih se šest odnosi na ZSO.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ostale tačke Briselskog sporazuma koje su se odnosile na integraciju Srba u kosovsku policiju, pravosuđe, ukidanje civilne zaštite, zatim održavanje lokalnih izbora na severu su ispunjeni.

Pitanje energetike na severu još nije završeno, a ni naznačajnije tačke sporazuma koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština nisu ispunjene, navodi Radiokim.net.

ZSO bi Srbima na Kosovu trebalo da garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Vlast u Prištini odbija da formira ovo telo uprkos ratifikaciji sporazuma u Parlamentu, izgovarajući se naknadnim mišljenjem Ustavnog suda. Od političara u Prištini često se može čuti da bi formiranjem ZSO bila stvorena Republika Srpska na Kosovu.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju, iako se vode povremeni pregovori oko upotrebe registarskih tablica. Međutim, nema ni dijaloga na najvišem nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, a od kako je Kurti došao na vlast došlo je samo do jednog neuspešnog susreta.

(beta)