in

NAJSUROVIJE ORUŽJE UPOTREBLJENO U MARIUPOLJU: Rusi spržili položaje ekstremističkog puka “Azov” -VIDEO

Borba za Mariupolj se nastavlja. Da bi uništila položaje ekstremističkog puka ”Azov”, ruska vojska je koristila teške višecevne sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek.

U Mariupolju se nastavljaju žestoke ulične borbe. Jedan od ključnih čvorova odbrane grada je fabrika Azovstalj. Tu su se ukopali pripadnici puka ‘’Azov’’.

Za uništavanje neprijateljskih položaja ruska vojska je koristila TOS-1A Solncepek. Pripadnici ‘’Azova’’ objavili su snimak gađanja Azovstalja snimljen dronom. Pokazuje kako su položaji u fabrici pogođeni termobaričnom municijom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Snimljen je i momenat ispaljivanja termobaričnih prokektila na pozicije ‘’Azova’’.

TOS-1A „Solncepek“ je modernizacija sovjetskog teškog višecevnog sistema bacača plamena TOS-1 „Pinokio“. Ovo oružje je nastalo na šasiji tenka T-72 2001. godine. Sposobno je da ispaljuje dimno-zapaljivu i termobaričnu municiju kalibra 220 mm na udaljenosti do 3.000 (a najnovijim raketama do 6.000) metara.

Teški višecevni sistem bacača plamena TOS-1A korišćen je tokom vojne operacije u Siriji, sukoba u Nagorno-Karabahu 2016. i Drugog rata u Karabahu 2020. U poslednjem slučaju, TOS-ove su koristile i jermenska i azerbejdžanska vojska.

Zapadni mediji su TOS-1A ‘’Solncepek’’ nazvali jednom od najsurovijih vrsta oružja koju poseduje ruska vojska, iz razloga što bukvalno sprži pogođene ciljeve.

 

(pravda.rs)