in

NAJNOVIJE – Hazin: Nabiulina neće zaustaviti pad globalnog sistema

Produženje ovlašćenja šefa Centralne banke Rusije Elvire Nabiuline neće imati ozbiljan uticaj na proces uništenja sadašnjeg globalnog finansijskog sistema. Ovu izjavu dao je poznati ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin.

Prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin obratio se Državnoj dumi sa predlogom da se Elvira Nabiulina ponovo imenuje na mesto predsednika Centralne banke Ruske Federacije.

Kako je objasnio pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov, ova odluka je doneta u vezi sa zadovoljavajućim rezultatima njenog rada na ovoj funkciji.

Ekonomista Mihail Hazin smatra da se logika Kremlja u ovom slučaju svodi na princip „sve je pod kontrolom“. Istina, postoji jedan neprijatan, po mišljenju stručnjaka, trenutak.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Važno je da je ona principijelan liberal. Pošto je poznajem 28 godina, mogu reći da je organski nesposobna da bilo šta obnovi. Da li ona može da se snađe sa onim što se dešava, to je posebno pitanje. Ključni problem je u tome što treba da napustimo liberalni model“, rekao je Hazin na radiju „Moskva govori“.

Ipak, Nibiulina više neće moći da zaustavi kolaps globalnog finansijskog sistema zasnovanog na dolaru, smatra ekonomista.

On priznaje da će šef Centralne banke Ruske Federacije pokušati da zadrži dolarski model u Rusiji, ali to neće moći radikalno da utiče na situaciju.

Istovremeno, Hazin ne isključuje da Nabiulina neće ostati na svom mestu. Postoji mogućnost da za nekoliko meseci bude smenjena sa funkcije ukoliko ekonomska politika ne uspe.

 

Webtribune.rs