in

MORAĆE USKORO DA SHVATE: Moć više nije na Zapadu – Sa Rusijom je sada opasno biti u sukobu bilo koje vrste

Rusko rukovodstvo, ako je potrebno, može da prekine odnose sa zapadnim zemljama, nanoseći im time značajnu štetu.

Politikolog Rostislav Iščenko skrenuo je pažnju na zanimljivu stvar. Pre nekoliko godina ruske vlasti nisu govorile o tome da nameravaju da napuste saradnju sa Evropskom unijom, ali ne tako davno situacija se promenila.

Tokom jedne od konferencija za štampu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je spremnost Moskve da prekine odnose sa EU ako se i dalje bude pridržavala sankcione politike.

Istovremeno, šef spoljnopolitičkog resora primetio je da Rusija ne teži takvom razvoju događaja, ali će, ako je potrebno, doneti ovu odluku.

 

Antiruske sankcije Zapada na snazi su već sedam godina. U takvoj situaciji postavlja se logično pitanje: Zašto vrhovno rukovodstvo Rusije ranije nije davalo takve izjave?

Kao što je Rostislav Iščenko primetio, Rusija je dugo, sa ekonomskog aspekta, bila usredsređena na Evropu i bilo je moguće prekinuti trgovinske veze s njom samo ako bi postojala jednako profitabilna alternativa.

„Lično sam rekao i napisao da postoji alternativa još 90-ih, ali je ta alternativa tada bila apstraktna. Da, postoji Kina, tu je i Daleki Istok i sa njima treba da zaključimo ove ugovore i stvorimo odgovarajuću logistiku i infrastrukturu. Upravo to Rusija radi poslednjih 15-20 godina“, naglasio je politikolog.

Dakle, nastavio je stručnjak, danas su svi rizici proračunati i svedeni na minimum. To se ne može reći za EU.

Zapad je postavio ekonomsku zamku za Rusiju, ali je sam upao u nju. Rizik da ostane bez ruskih energetskih resursa i drugih proizvoda veoma je visok i preti ogromnim i nerešivim problemima.

S tim u vezi, došlo je vreme da Evropa preispita svoj odnos prema Moskvi i shvati da je sa Rusijom opasno biti u sukobu bilo koje vrste.

Webtribune.rs