in

MITROPOLIT JOANIKIJE: Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina

MITROPOLIT JOANIKIJE: Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na Nedelju Pravoslavlja, uz sasluženje podgoričkog sveštenstva Svetu službu Božiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj besedi on je mnogobrojnim vernicima rekao da Nedelju Pravoslavlja zovemo i Čistom nedeljom.

“Nije slučajno, zato što smo u toku ovih prvih dana posta čistili i svoju dušu i svoje telo postom i molitvom da bi u nama zasijalo lik Božji, da bismo očišćeni svojom dušom, srcem i mišlju bili sposobni, prijemčivi da se u nama ogledne samo lice Božije po kojem smo stvoreni, po slici i prilici Božjoj, po ikoni Božjoj”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Podsetio je da je današnji praznik ustanovljen povodom pobede Pravoslavlja, ikonopoštovanja nad ikonoborcima i idolopoklonicima.

“Jer, za pravoslavnu veru je karakteristično to da veruje u ovaploćenje Hristovo, u NJegovo istinsko očovečenje, u očovečenje i ovaploćenje Sina Božijega, samoga Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista. Ikonoborci su govorili, opravdavali svoju zlu nauku da je Bog nevidljiv i da ga zato ne možemo slikati”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Kazao je da je današnji praznik – praznik Božije lepote, Božije svetlosti i Božijeg savršenstva.

“Ispovedamo da je pravoslavna vera takva da ona uvek stvara, da obnavlja, da ulepšava, da preporađa, da nas čini jakim i dobrim, da usavršava u nama svaki dar koji smo od Boga primili. Na šta bi ličili naši hramovi da ih ne ukrašavamo i ne ulepšavamo. A ulepšavamo ih i ukrašavamo da bi večna slava Božija zasijala kroz likove svetih koje slikamo. I tako ispovedamo i ovaploćenje Hristovo i NJegovo stradanje i smrt i vaskrsenje. Tako ispovedamo i naše spasenje”, rekao je on.

Rekao je da ta dugovremena borba Pravoslavlja s ikonoborcima u mnogo čemu podseća na borbu Pravoslavlja s ateizmom, komunizmom, sa bezbožnim ideologijama našeg vremena.

“I ta borba traje, evo, preko stotinu godina, otkad je to zlo došlo nama iz Evrope, iz protestantske Evrope – to zlo bezbožništva, ateizma i komunizma. I evo ta borba traje i ponela je premnogo žrtava. Zamislite samo koliko u Rusiji, a nažalost i kod nas. I kod svih slovenskih naroda. I nadamo se da će, kao što je ikonoborstvo moralo da uzmakne i prestane, tako i konunistička bezbožna ideologija ustuknuti pred Pravoslavljem. Jer, Pravoslavlje ima lepotu, ima istinu, ima pravdu, ima milost, ima čoveštvo, bogoljublje i čovekoljublje. I to je naše oružje s kojim se borimo i vojujemo”, kazao je Vladika Joanikije.

Dodao je da mi pravoslavni verujujemo da pred tim oružjem ne može niko odoleti.

Rekao je da su događljji u Ukrajini posledice bezbožništva koje se tako bilo ukorenilo.

“Mnogi svetski mešetari su, naravno, tu gledali svoj interes. Kao što vidite, premnogo je laži. Mi moramo da saosećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, pre svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne deluje nepoznato: i kod nas je mnogo podela i zavađa. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina”, upozorio je Mitropolit Joanikije.

Poručio je da se nada da će se stanje u Ukrajini brzo smiriti.

“Danas je najteže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, našoj braći koju predvodi Blaženjejši Mitropolit Onufrije. To je kanonska Crkva koja je u jedinstvu sa Moskovskom Patrijaršijom i sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama u vaseljeni. NJima je najteže”, rekao je Vladika.

Pozvao je verne na prikupljanje pomoći pravoslavnoj braći u Ukrajini, što su oni činili već u toku današnjeg bogosluženja.

“Tamo su duboki koreni Pravoslavlja. Tamo je veliki oslonac celog Pravoslavlja. I svi pravoslavni treba da se mole da dođe do mira u bratskoj Ukrajini”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije, hram je ophodila praznična litija s ikonama, a onda je, po tradici proslavljanja praznika, pročitan Sinodik Pravoslavlja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(borba.me)