in

Medojević: Kriza oko Crkve stvorena da Đukanović mirno ode iz politike

„Internacionalizacija rešavanja vještački naduvane krize (oko Crkve) u suštini treba da dovede do mirnog odlaska Đukanovića iz politike“, kaže predsjednik PzP-a Nebojša Medojević

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević napisao je na svom profilu na Fejsbuku da su takozvane tenzije oko ustoličenja mitropolita Joanikija podmukli dil prve i druge familije, čiji je cilj internacionalizacija i ulazak DPS-a bez Mila Đukanovića u krivu Vladu.

„U svakoj pravnoj i demokratskoj državi sa poretkom zasnovanim na Ustavu i zakonima, ustoličenje mitropolita Joanikija bi bila svečanost za vjernike MCP SPC i bila bi održana tamo gdje organizator to želi. U skladu sa Ustavom i zakonima.

MCP SPC kao organizator prijavljuje skup i odgovorna je za organizaciju i red na skupu. Građani koji žele da protestuju protiv, treba da prijave skup u skladu sa zakonom i oni su odgovorni za organizaciju i red na tom skupu“, napisao je Medojević na Fejsbuku.

Meodjević ističe da je uloga države da izvrši procjenu bezbjednosti i da napravi plan obezbjeđenja ovih skupova.

„Plan podrazumijeva, određivanje dovoljno velike distance između dva skupa, sprečavanje fizičkog kontakta, definisanje bezbjednosnih koridora za dolazak i odlazak pristalica sa skupova, plan regulacije saobraćaja, posebna prismotra i pažnja na bezbjednosno interesantna lica i poznate ekstremiste i organizovanih ekstremističkih grupa, pozicioniranje mobilnih jedinica policije na lokacije za eventualno sprečavanje pokreta pristalica izvan bezbjednosnih koridora, video sistem nadzora , itd itd.

DF je organizovao preko 100 protesta i svaki je bio prijavljen po Zakonu, a red je održavala redarska služba. Organizatori su po zakonu obavezni da obezbijede red i mirni karakter skupa”, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima, policija je dužna da obezbijedi javni red i mir i spriječi eventualna kršenja zakona i incidente i procesuira one koji krše zakon i ugrožavaju bezbjednost učesnika skupova.

„Ustoličenje mitropolita Joanikija jeste događaj sa bezbjednosnim rizicima, ali ne većim od organizacije neke utakmice od 20.000 gledalaca koji se nalaze na istom mjestu – stadionu. Pa niko ne otkazuje utakmice zbog mogućeg sukoba navijača.

Ogromna većina navijača poštuje red i zakon i navija za svoj klub, a huligani koji eventualno prekrše zakon i krenu u nasilje se evidentiraju i procesuiraju. Ovdje se, dakle, ne radi o stvarnom bezbjednosnom riziku, sa kojim se organizatori i službe bezbjednosti ne mogu nositi.

Ovdje se radi o namjernom vještačkom podizanju tenzija i namjeri da se ova Vlada pokaže nesposobnom za održavanje Ustavnog poretka i obezbjeđivanje javnog reda i mira, kako bi se otvorio politički prostor za internacionalizaciju i uvođenje stranih faktora u posredovanje.

Onda će se pod izlizanim i potrošenim besmislenim floskulama ’dijalog‘, ,’tolerancija‘, ’,kompromis‘, ’,evropki put‘, ’,građanski mir‘ otvora pitanje ulaska DPS u Vladu Krivokapića, što je i bio osnovni zadatak ove prevare posle 30. avgusta”, naglasio je Medojević.

Kako je dodao, internacionalizacija rešavanja vještački naduvane krize (oko Crkve) u suštini treba da dovede do mirnog odlaska Đukanovića iz politike, uz garancije da se on i članovi njegove šire porodice neće hapsiti, da im se neće plijeniti opljačkana imovina i da će imati imunitet od krivičnog progona.

„I DPS bez njega i kompromitovanih kadrova korupcijom, treba da uđe u koaliciju sa Krivim, Demokratama i Urom. Da Milo ode, a da njegova politika ostane. I posle Mila, Milo.

Da se narod željan pravde i slobode izigra, izda i prevari i da Crna Gora nastavi sigurnim putem ka bankrotu, trajnom siromaštvu i korupciji i vladavini globalne duboke države preko njihovih poslušnika”, piše Medojević.