in

KRAJ NAFTAŠIMA? Solarni reaktor naučnika iz Nemačke i Švajcarske pretvara ugljen-dioksid i vodu u kerozin

Naučnici iz Švajcarske i Nemačke stvorili su tehnologiju koja koristi toplotu iz koncentrisane sunčeve svetlosti za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u gorivo. Studija je objavljena u časopisu Nature.

Ovaj sistem, sastavljen pod nadzorom Alda Štajnfelda sa Švajcarske više tehničke škole u ​​Cirihu, sastoji se od tri glavne komponente: direktne vazdušne zamke, solarnog redoks postrojenja i uređaja za konverziju gasa u tečnost.

Trenutno, pilot postrojenje, koje se nalazi na krovu instituta, proizvodi ekološki prihvatljivo ugljovodoničko gorivo koje se može koristiti u avionima i brodovima.

Kaže se da parabolički reflektor koji prati sunčevu svetlost isporučuje koncentrovanu svetlost u reaktor koji pretvara vodu i ugljen-dioksid izvađeni iz vazduha u smešu koja se pretvara u tečne ugljovodonike kao što su kerozin ili metanol.

Ovo sintetičko gorivo je ugljen-neutralno jer emituje potpuno istu količinu ugljen-dioksida koliko je uklonjeno iz vazduha da bi se proizvelo.

Poznato je da jedinica radi u svim vremenskim uslovima.

On proizvodi 32 mililitra metanola tokom sedmočasovnog radnog dana uz povremeno izlaganje suncu.

NJegova šema je veoma jednostavna i, kako primećuju stručnjaci, nova tehnologija može postati prototip punopravnog industrijskog procesa.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs