KONTRAUDAR iz Rusije koji nisu očekivali: Putinovo upozorenje nateralo članove Višegradske grupe da zaustave Češku

Ekonomista Mihail Hazin ukazao je na razlog potpunog neuspeha češkog plana da pokrene skandal za diplomatsku izolaciju Rusije.

Zemlje Višegradske grupe, u kojoj su Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, a na predlog Vašingtona, odlučile su da deluju kao jedinstveni front protiv Rusije.

Međutim, njihov početni plan, sa neosnovanim optužbama za umešanost Moskve u incident sa eksplozijama magacina u selu Vrbetice, kao i naknadno proterivanje ruskih diplomata i pozivi da se preduzmu slične mere protiv saveznika iz EU, nisu uspeli.

Kao rezultat, provokatori iz Praga nisu uspeli da dobiju podršku čak ni od „višegradskih saučesnika“.

Pomenutu situaciju objasnio je ekonomista Mihail Hazin. Ekspert je primetio da je upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina ono što je primoralo članove Višegradske grupe da izdaju Češku.

„Česi su proterali ruske diplomate, a kao odgovor Rusija je proterala Čehe. Štaviše, toliko njih da su aktivnosti češke ambasade postale praktično nemoguće“, rekao je Hazin.

Ekonomista je primetio da su, posmatrajući ovakav razvoj događaja, češki saveznici u potpunosti shvatili ozbiljnost reči ruskog lidera u izjavi koju je dao tokom svog obraćanja Federalnoj skupštini – da će Moskva ubuduće davati oštar odgovor svim antiruskim provokatorima.

„Oni su, očigledno, videli i čuli Putina, a samim tim se i povukli“, zaključio je Hazin komentarišući razlog odluke članova Višegradske grupe da izdaju Češku.

Webtribune.rs