in

Kontramere koje će zabrinuti Evropu: Rusija zaustavlja izvoz pšenice i đubriva na Zapad

Kontramere koje će zabrinuti Evropu: Rusija zaustavlja izvoz pšenice i đubriva na Zapad

Ova odluka je doneta za nedelju dana i ne treba misliti da će Rusija naštetiti sebi odbijanjem prodaje. O privremenoj meri – “obustave isporuke đubriva” – odlučeno je na sastanku u Ministarstvu industrije i trgovine, gde su bili predstavnici ove grane.

Kako je Ministarstvo obrazložilo odluku o obustavi isporuke đubriva?

Strani prevoznici i logističke kompanije trenutno sabotiraju posao i naši proizvođači ne mogu proizvode da isporuče kupcima. Vazdušni prostor je zatvoren kao i tranzit kroz baltičke države, zatvorene su luke za ulazak brodova pod ruskom zastavom. Lanci snabdevanja su prekinuti.

Obrazloženje odluke Ministarstva objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Ministarstva industrije i trgovine .

„Uzimajući u obzir trenutnu situaciju sa radom stranih logističkih operatera i rizike povezane sa tim, Ministarstvo industrije i trgovine Rusije je bilo prinuđeno da preporuči ruskim proizvođačima da privremeno obustave isporuku ruskih đubriva za izvoz dok prevoznici ne počnu sa radom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Rusija, iako nije najveći proizvođač na svetu, nije monopolista na tržištu đubriva, zauzima treće mesto, najvažniji je snabdevač bez kojeg će se poremetiti ceo balans.

Udeo Rusije na svetskom tržištu proizvođača đubriva:

Kalijumska đubriva – 25-30%, Azot – 10%, Kompleks — 20%

A sada će evropski farmeri morati da ih kupuju na azijskom tržištu. Oni će koštati više, s obzirom na udaljenost i logistiku. Sve ovo će uticati na cenu proizvodnje.

Osim u Evropu, đubriva iz Rusije izvozila su se širom sveta. Dakle, posledice dolaze uskoro.

A sve su to započeli zapadni „partneri” za sezonu setve i početak raznih poljoprivrednih radova.

Drugi veliki proizvođači u Kanadi, koji su smanjili proizvodnju zbog rasta cena gasa i odbijaju da svoje proizvode isporučuju preko okeana, sve prodaju u SAD. Tokom 2021. godine cene đubriva su već porasle zbog poskupljenja energenata. Ovakvi postupci Zapada samo pogoršavaju situaciju.

Iz gornjih cifara se vidi da je Rusija obezbedila više od polovine svetskog obima na tržištu đubriva.

Đubriva će biti preusmerena na rusko tržište, obezbeđujući domaće poljoprivrednike po povoljnim uslovima i po pristupačnim cenama – to će povećati zasejanu površinu i žetvu.

Izdvojena su sredstva za podršku agroindustrijskom kompleksu, ovoj industriji se sada poklanja povećana pažnja, znači biće i opreme.

Gotovi poljoprivredni proizvodi, ukoliko budu nemogući za izvoz, ići će na rusko tržište po povoljnim cenama i pokrivaće domaće potrebe.

U ovom slučaju, zapadna ograničenja će koristiti Rusiji i odluka Ministarstva industrije i trgovine može biti samo podržana.

Rusija je već ranije najavila da će zaustaviti izvoz pšenice u EU te da će količine predviđene za Evropu izvesti na azijsko tržište, prvenstveno u Kinu. Rusija je inače najveći na svetu proizvođač pšenice.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs