in

Kineski eksperti šokirani reakcijom SAD na dedolarizaciju Rusije

Odluka Ruske Federacije da sprovede novu finansijsku strategiju, postepeno oslobađajući ekonomiju zemlje od dolarskih rezervi, iznenadila je SAD.

Ovo su mišljenja novinara kineskog informativnog portala Baijiahao, komentarišući stanje na međunarodnom finansijskom tržištu.

Autori materijala detaljno su govorili o pokušajima Vašingtona da pomoću štamparije spasi ekonomiju zemlje, a takođe su objasnili i kako su američke vlasti reagovale na odluku Rusije da sprovede program dedolarizacije koji bi doveo američku ekonomiju do ozbiljnih posledica.

Analitičari Baijiahao su pre svega skrenuli pažnju na to da američke vlasti, shvativši da bi američka ekonomija mogla uskoro da se uruši, nisu preduzele nikakve mere da poboljšaju svoj oporavak.

Vašington samo pogoršava situaciju, pokušavajući da odloži trenutak nove ekonomske krize redovnim pokretanjem štamparije.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema kineskim stručnjacima, ovakav pristup neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da sačuvaju svoj finansijski sistem, budući da su Rusija, kao i mnoge druge zemlje, već počele da napuštaju upotrebu američkog dolara, shvatajući da ovaj ekonomski instrument može predstavljati ozbiljnu pretnju.

„Sve više zemalja odlučuje se o prodaji državnih obveznica SAD-a i kreću putem dedolarizacije. U tom kontekstu, akcije Rusije postale su primer za ceo svet“, objasnili su kineski stručnjaci.

Stručnjaci kompanije Baijiahao bili su iznenađeni kada su saznali kako su Sjedinjene Države reagovale na proces dedolarizacije u Rusiji.

Vašington, koji obično veoma oštro reaguje na takve napade na sebe, nema nameru da komentariše odluku ruskog rukovodstva, pošto je izgubilo svu moć nad Moskvom.

Američke vlasti su zapravo priznale svoju nemoć, budući da ne mogu uticati na odluku Rusije i drugih zemalja da potpuno napuste upotrebu dolara.

Tako je Vašingtonu ponestalo asova u rukavu i malo je verovatno da će ući u vojni sukob sa Moskvom, budući da shvata težinu posledica takve odluke.

„Sjedinjene Države mogu samo spolja gledati na odlazak Rusije od dolara i ne mogu na bilo koji način uticati na to“, sumirali su kineski novinari.

Webtribune.rs