in

KINESKI ANALITIČARI: Izgleda da je američko-ruski sukob zaista neizbežan

Čvrst stav Moskve doveo je Vašington i njegove evropske saveznike u NATO-u u težak položaj, piše “Sohu”. Kinesko izdanje ocenilo je verovatnoću vojnog sukoba između Ruske Federacije i Zapada.

Mnogi stručnjaci smatraju da je istočna Evropa najeksplozivniji region u odnosima između Moskve i Severnoatlantske alijanse. S tim se slažu i kineski analitičari. 

Podsećaju da su Sjedinjene Države uložile sve napore da naoružaju zemlje evropskog NATO bloka i njihove saveznike. Pored vojnog pritiska, Sjedinjene Države koriste ekonomsku polugu (uključujući sankcije) da spreče uspostavljanje poslovnih veza između Moskve i Evrope.

„Međutim, Rusija nije zemlja za zastrašivanje“, kažu kineski analitičari.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poslednjih godina Moskva ne samo da je snažno povećala svoj odbrambeni potencijal, dopunivši svoj arsenal novim ultramodernim oružjem, nego i uživa u izvoznom uspehu, ozbiljno konkurišući Sjedinjenim Državama.

Kineski eksperti upozoravaju, da postoji nepopravljiva napetost između Rusije i Sjedinjenih Država. Vašington želi da održi globalnu hegemoniju, pa nastoji da osujeti rast uticaja svojih protivnika na svetskoj sceni.

„Sjedinjene Države neće odustati od svojih ambicija, a Rusija neće dozvoliti nikome da blokira njen razvoj. Dakle, izgleda da je američko-ruski rat zaista neizbežan “, kažu analitičati.

Istočna Evropa je najverovatnije uporište za početak ovog sukoba velikih razmera, upozoravaju autori članka. Nije slučajno što Vašington marljivo jača NATO i saveznike alijanse u regionu. Posebna pažnja posvećena je Poljskoj i Ukrajini.

“Međutim, Rusija ne odstupa ni korak”, komentarišu kineski mediji.

Zajedničke vojne vežbe velikih razmera Moskve i Minska „Zapad-2021“, postale su vrlo ozbiljan odgovor na izazove NATO-a iz Evrope. 

Ruski protivnici dobro znaju da će u slučaju vojnog sukoba, Belorusija postati strateški povoljan položaj ruske vojske, protiv evropskih snaga NATO-a. 

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs