in

KEDMI: SAD veoma uznemirene Putinovim trikom

Neočekivano odlaganje termina vežbi nuklearne trijade Ruske Federacije za kraj februara obeshrabrilo je predstavnike političke elite SAD, izjavio je izraelski stručnjak Jakov Kedmi.

U studiju tok-šoua „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, bivši šef izraelske službe „Nativ“ Jakov Kedmi nazvao je 2022. godinu periodom novog svetskog poretka. Ova okolnost, po njegovom mišljenju, ne odgovara svima.

Tako američko rukovodstvo odbija da prihvati promene, pa čak i zajednička izjava ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga o njihovoj nameri da se odupru ekspanziji Vašingtona u Evropi, na Dalekom istoku i u azijsko-pacifičkom regionu jeste nije prijala Sjedinjenim Državama.

Nevolja Amerikanaca je, smatra Kedmi, što nikako ne mogu da prihvate jednostavnu istinu – njihova hegemonija na zemaljskoj kugli je završena. SAD će od sada morati da vode računa o interesima i drugih članica međunarodne zajednice.

Istovremeno, Vašington je svestan slabosti svoje pozicije uoči sledeće etape pregovora sa Moskvom o bezbednosnom pitanju i stoga bezuspešno pokušava da to sakrije zaoštravanjem situacije oko Ukrajine, naročito zbog toga što sluti da će Rusija istati na svojim pozicijama. 

“I konačno, neko je u Beloj kući primetio da se ispostavilo da je Putin odložio velike manevre nuklearne trijade za kraj februara – početak marta. Taman na vreme za kraj Olimpijade”.

“A zašto? Ovaj nuklearni manevar Moskve izazvao je takav strah u američkim elitama da su ozbiljno razmišljali o tome da li vredi rizikovati sa Ukrajinom pre nove faze pregovora”, rekao je ekspert.

Sumirajući, Kedmi je dodao da su Amerikanci polagali velike nade u “ukrajinski manevar”. Međutim, susret lidera Ruske Federacije i NR Kine poljuljao je njihovo samopouzdanje, a odlaganje nuklearnih manevara Rusije ih je potpuno uznemirilo.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE