in

KEDMI OBJASNIO: Ledeno Putinovo upozorenje napravilo pometnju na Zapadu – Zelenski morao da napravi zaokret

Izraelski stručnjak Jakov Kedmi naveo je razlog za neverovatnu metamorfozu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Ukrajinski lider se uveče 14. februara obratio naciji. Vladimir Zelenski je opovrgao izjave zapadne štampe koja je zakazala „invaziju“ ruskih trupa za 16. februar i pozvao sunarodnike koji su otišli ​​u inostranstvo da se vrate u zemlju.

Osim toga, šef države je uveravao javnost da Kijev namerava da povrati kontrolu nad Krimom i Donbasom isključivo diplomatskim putem.

Bivši šef izraelske službe „Nativ“ Jakov Kedmi je u eteru Jutjub kanala „Solovjev LIVE“ skrenuo pažnju na iznenadnu promenu retorike Vladimira Zelenskog, koji je ranije dozvolio mogućnost sprovođenja vojnog scenarija u Donbasu.

Prema rečima eksperta, predsednik Ukrajine je posle ličnog sastanka sa liderima evropskih zemalja i telefonskih razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom shvatio celu poentu upozorenja ruskog lidera Vladimira Putina.

„A onda je odstupio. To jest, stiglo mu je upozorenje. Njegovi mentori su mu objasnili: „Slušaj, ti ne možeš da pretiš Rusiji vojnim akcijama, jer to onda neko morati da plati, a to nisi ti. Zato odstupi i smanji retoriku“, objasnio je Kedmi.

Ekspert je takođe skrenuo pažnju na ton poziva Zelenskog. Predsednik Ukrajine je skromno izostavio jednu važnu tačku. Pominjući mogući vojni sukob, on nije imenovao svog protivnika. I takva odluka je, smatra Kedmi, apsolutno ispravna, budući da je rusko rukovodstvo više puta izjavljivalo da ne postoje planovi za invaziju Oružanih snaga Rusije na ukrajinsku teritoriju. Na Zapadu su, naprotiv, na sve moguće načine eskalirali situaciju.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE