in

KEDMI: Kako je Rusija odigrala savršen potez i matirala Evropu i SAD

Bivši šef izraelske specijalne službe “Nativ” Jakov Kedmi zahvalio se rukovodstvu Sjedinjenih Država na brizi o ruskoj ekonomiji i dozvolio još jedan rast cena gasa u Evropi.

Uoči 15. septembra, cene gasa su premašile 950 dolara za hiljadu kubnih metara. Razlog za ovaj brzi rast leži u nedostatku plavog goriva u evropskim skladišnim objektima i odbijanju Gazproma da isporuči resurs Evropi u tranzitu kroz Ukrajinu iznad količine navedene u ugovoru.

Međutim, izraelski stručnjak Jakov Kedmi smatra da postoji još jedan faktor koji ima snažan uticaj na trenutne cene.

Neki predstavnici američkog političkog establišmenta ne mogu ostaviti Evropu na miru. Tako su senatori Pat Tumi i Ted Kruz još jednom zatražili da američki predsednik Džoe Bajden uvede sankcije protiv operatora gasovoda Severni tok 2, Nord Stream 2 AG. Takav ultimatum, prema Kedmiju, jasno demonstrira „stepen nerazumevanja“ američkih vlasti.

„Nisu obraćali pažnju na takvu sitnicu da su skladišta gasa Gazproma u Evropi skoro prazna. Do oktobra-novembra tamo će biti još manje gasa, a biće ih moguće napuniti samo Severnim tokom 2 “, naglasio je stručnjak za radio Vesti FM.

Zanimljivo je da je Rusija po sadašnjim cenama gasa više nego nadoknadila štetu zapadnih sankcija. Istovremeno, moguće je da će troškovi plavog goriva nastaviti da rastu zbog kratkovidih odluka i ultimatuma zapadnih političara, piše FBA “Economics Today”. Za to, smatra Kedmi, američkom rukovodstvu treba posebno zahvaliti.  

„Američkim senatorima toliko je stalo do ruske ekonomije da im pomažu” – rezimirao je Kedmi.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs