in

KEDMI: Jedno Putinovo pitanje Lavrovu veoma je uznemirilo Ameriku

Izraelski vojni i politički ekspert Jakov Kedmi smatra da je sama formulacija pitanja ruskog predsednika Vladimira Putina ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu o daljim pregovorima sa Zapadom u velikoj meri uznemirila SAD.

Kedmi je u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“ govorio o Putinovim razgovorima sa Lavrovom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Šef ruskog MIP-a je, odgovarajući na pitanje predsednika da li ima smisla pregovarati sa Amerikancima o bezbednosnim garancijama, napomenuo da im treba dati još malo vremena.

Ekspert je odmah primetio da deo razgovora Putina i Šojgua u vezi sa nezadovoljavajućom reakcijom Zapada na predloge Ruske Federacije uopšte nije objavljen, a ta činjenica je privukla veliku pažnju u službama Zapada.

„Razgovor Putina i Šojgua je bio veoma zanimljiv. Što se tiče vojno-tehničkog odgovora na demarš SAD, jasno je da su govorili jedan na jedan, samo ove teze još nisu objavljene, jer zahtevaju pripremu i razradu.

A evo i ove Putinove fraze, koja je izrečena Lavrovu: „Mislite li da sa njima još ima o čemu da se razgovara?“

Uveren sam da je ovo pitanje učinilo Sjedinjene Države veoma nervoznim. A skriveni deo razgovora sa Šojguom samo je pogoršao stanje Amerikanaca.

Ali spremnost na pregovore jasno je naterala Amerikance da zadrže dah. Istina ih je unervozila, jer niko ne zna koliko će ova Putinova dobra volja trajati“, tvrdi Kedmi.

Ekspert je primetio da Rusija treba da zaboravi na miroljubivu politiku prema Sjedinjenim Državama, a incident sa američkom podmornicom u teritorijalnim vodama Ruske Federacije to je jasno pokazao.

SAD se, prema Kedmijevim rečima, ponašaju u političkoj areni kao kauboji na Divljem zapadu pre skoro dve stotine godina, a reakcija bi trebalo da bude srazmerna.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE