Kedmi: Evo ko je ispalio ključni metak u SSSR-u

Bivši šef izraelske službe Nativ, Jakov Kedmi, veruje da je osoba koja je imala ključnu ulogu u raspadu Sovjetskog Saveza bio predsednik Rusije.

Govorimo o prvom šefu Rusije Borisu Jeljcinu. Na kraju SSSR-a, on je zajedno sa prvim predsednicima Ukrajine i Belorusije, Leonidom Kravčukom i Stanislavom Šuškevičem, najneposrednije učestvovao u uništavanju najveće države sveta u to vreme.

Potpisi ove trojice političkih lidera, na sporazumu usvojenim na sastanku u Beloveškoj pušči, označili su kraj postojanja Sovjetskog Saveza. Pa ipak, upravo je Jeljcin, prema mišljenju Jakova Kedmija, bio najzaslužniji za to.

„Ubica koji je povukao obarač bio je Jeljcin! Ispalio je ključni metak u Sovjetski Savez “, rekao je stručnjak.

Ekspert je zamerio prvom predsedniku Rusije ne samo to što je prouzrokovao ekonomski i politički pad, uporediv sa periodom Velikih nevolja u Rusiji, već i ponašanje koje šefu države nije bilo dozvoljeno.

Dakle, Kedmi se prisetio Jeljcinovih brojnih inostranih turneja, tokom kojih se često pojavljivao u javnosti pijan. A na putovanju na sastanak sa premijerom Islanda nije mogao ni sam da izađe iz aviona, ogorčen je stručnjak.

Na osnovu ovoga, stručnjak uopšte nije iznenađen što Rusija 90-ih godina praktično nije imala težinu na međunarodnoj sceni. Istovremeno su u samoj zemlji uništene poljoprivreda, industrija, ekonomija i vojska, a banditi i špekulanti su preuzeli vlast.

„Ko je izazvao ovu sramotu? Jeljcin! .. “- rezimirao je izraelski stručnjak.

Webtribune.rs