in

Još jedna sudbonosna poruka baš sada – Znaće onaj koji treba: Rusija pripremila raketu za lansiranje misije “Egzo-Mars 2022”

Raketa „Proton M“ za lansiranje rusko-evropske misije „Egzo-Mars 2022“ je proizvedena i prošla je sve provere, sada se šalje na kosmodrom Bajkonur, saopštio je generalni direktor Centra „Hruničevo“ Aleksej Varočko.

„Ovo je važan dan za nas. Raketa-nosač je gotova, prošla je sve provere na moskovskom poligonu. Planiramo da je pošaljemo na kosmodrom Bajkonur“, rekao je Varočko.

On je dodao da će sa raketom biti poslat i svemirski tegljač kojim se prenosi svemirski teret sa jedne na drugu orbitu i prednji deo ili „nos“ rakete koji su neophodni za pokretanje misije.

Prema rečima generalnog direktora, biće spremna još jedna takva raketa za daleka lansiranja prema programu Bajkonura za 2022. godinu. Pan je da se ovaj teret velikih dimenzija transportuje ili 7. ili 9. marta.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Lansiranje drugog dela rusko-evropske misije „Egzo-Mars“ je prvobitno bilo planirano za 2018. godinu. Tokom 2019. godine je datum lansiranja zajedničke rusko-evropske misije „Egzo Mars 2020“ dva puta odložen nakon havarije tokom ispitivanja evropskog padobranskog sistema.

Zatim je odloženo za 2020. godinu, ali je i tada zbog pandemije kovida pomereno na 2022. godinu. Pogodan trenutak za lansiranje sa Zemlje ka Marsu se događa jednom u dve godine.

Plan je da se na Crvenu planetu lansira ruska platforma „Kazačok“ i evropski rover „Rozalinda Frenklin“.

Lansiranje ruske platforme i evropskog rovera će biti nastavak misije „Egzo-Mars 2016“, koju je činio evropski orbitalni modul TGO sa dva ruska naučna instrumenta i evropskog modula „Schiaparelli“. U oktobru 2016. godine je TGO izašao u orbitu oko Marsa i još uvek se tamo nalazi, a modul „Schiaparelli“ se srušio prilikom sletanja.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE