in

Izraelski ekspert objasnio kako će hapšenje Protaševiča srušiti opasne planove prema Rusiji

Bivši šef izraelske službe Nativ, Jakov Kedmi, apsolutno je siguran da je Zapad rukovođen plaćeničkim motivima, govoreći u prilog nedavnom događaju u vezi sa hapšenjem Romana Protaševiča.

Priča o nedavnom hapšenju 26-godišnjeg Belorusa proširila se čitavim svetom. Zapadna štampa, bez ikakvog suzdržavanja u pisanjima, hapšenje Protaševiča naziva gotovo terorističkim činom.

Razlog za takva nagađanja bio je postupak pritvora. Avion kojim je beloruski novinar leteo iz Atine za Viljnus sleteo je na aerodrom u Minsku, zbog navodne dojave o bombi.

Uprkos činjenici da su piloti delovali u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim pravilima, zapadni mediji su dozvolili sebi da ovaj čin nazovu aktom državnog terorizma.

Vlasti EU nisu zaostajale za štampom. Napavši zvanični Minsk oštrim kritikama, evropske zemlje su zaustavile vazdušni saobraćaj sa Belorusijom, zatvorile svoj vazdušni prostor za letelice Belavia, a takođe razmatraju mogućnost uvođenja novih sankcija.

Zanimljivo je da takve mere nisu preduzete protiv Rusije, kada je neosnovano optužena za sve smrtne grehe. U većini slučajeva govorimo o incidentu u Solsberiju, „trovanju“ Alekseja Navaljnog i incidentu u češkom selu Vrbetice.

Nedoslednost Zapada objasnio je izraelski stručnjak Jakov Kedmi.

On je primetio da je hapšenje Protaševiča uticalo da Zapad pomahnita. Neke zemlje EU i Sjedinjene Države strahuju da ovaj „heroj“ i „propali Če Gevara“ ima svašta da kaže beloruskim agencijama za sprovođenje zakona.

A s obzirom na činjenicu da ovaj beloruski novinar zna mnogo o prirodi masovnih protesta u Minsku i ne samo to, već i grandiozni plan Zapada, čiji je glavni cilj Rusija, je samim tim ugrožen, dodao je ekspert.

Webtribune.rs