Izjava Šojgua o ruskim borbenim robotima šokirala Japance

Japanski internet korisnici neočekivano su odreagovali na izjavu o odluci Rusije da pokrene proizvodnju borbenih robota, opremljenih veštačkom inteligencijom.

Čitaoci su objasnili zašto Moskva sprovodi takav program, a takođe su bili ogorčeni zbog činjenice da japanske vlasti ne pokušavaju da naprave takve mašine.

Informativni portal Yomiuri objavio je članak u kojem je citirao izvode iz intervjua sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom na televizijskom kanalu Zvezda.

Novinari portala skrenuli su pažnju na činjenicu da je šef ruske odbrane govorio o domaćim vojnim projektima, a takođe su najavili početak serijske proizvodnje borbenih robota sa veštačkom inteligencijom.

Japanski čitaoci su priznali da se izjava Sergeja Šojgua, o planovima za ruski vojno-industrijski kompleks, može smatrati sudbonosnom, pošto Moskva planira da zauzme vodeću poziciju u ovoj oblasti.

Najava početka serijske proizvodnje borbenih robota u Rusiji šokirala je Japance – u komentarima ispod članka korisnici su priznali da je Moskva na dobrom putu, jer razvija sredstva zaštite od Zapada.

Japan, istovremeno, potpuno ignoriše realnost, nadajući se podršci Sjedinjenih Država.

„Velike sile ne mogu bez jačanja svoje vojne moći. Ali sve dok Japan nema snažno sredstvo odvraćanja, izvršavaće ono što mu se kaže “, napisao je jedan korisnik, nagoveštavajući da je Tokio već dugo zavisan od Sjedinjenih Država.

„Elektromagnetni talasi i lasersko oružje obezvređivaće lovce i tenkove u budućnosti. Japanu su takođe potrebni roboti iz perspektive upravljanja katastrofama“, rekao je drugi korisnik, priznajući da bi Japan trebalo da sledi primer Rusije.

“Možete da pričate šta želite, ali ruska vojska je izuzetno jaka”, zaključio je jedan Japanac.

Webtribune.rs