ISTORIJSKI ZAOKRET: Bajden odustao od sankcija “Severnom toku 2”

Najnovijim dogovorom Amerike i Nemačke oko gasovoda, Poljska se sada našla na ledu, tvrde u Varšavi dok pojedini američki senatori tvrde da je reč o izdaji interesa zemlje

Od početka sam bio protiv „ Severnog toka 2”. Ali kada sam preuzeo funkciju gasovod je bio skoro završen. Uvođenje sankcija bi sada bilo kontraproduktivno za odnose sa Evropom.

Tim rečima američki predsednik Džozef Bajden obrazložio je u utorak istorijsku odluku nove američke administracije da uprkos stavu Kongresa i usvojenih zakona o kažnjavanju aktera rusko-zapadnoevropskog gasovoda na Kapitol hilu, odustane od daljih mera Vašingtona protiv  „Severnog toka 2”.

„Nije da mogu dozvoliti Nemačkoj da nešto uradi, ili ne uradi. Nadam se da ćemo moći da radimo na tome kako se oni nadalje nose sa tim ( gasovodom)” , dodao je Bajden u izjavi objavljenoj nakon saopštenja Bele kuće da će se predsednik SAD po prvi put sastati sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom 16. juna u Ženevi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je prethodno pozdravila odluku Bajdenove administracije da izuzme od sankcija švajcarsku firmu „Severni tok 2” i njenog izvršnog direktora Nemca Matijasa Varniga. Ona je takođe najavila da će sa predsednikom SAD nastaviti razgovore o „Severnom toku 2” tokom samita G7 u Velikoj Britaniji (od 11. do13. juna).

„Naravno da je predsednik Bajden krenuo malo u našem pravcu, u kontekstu sukoba ’Severni tok 2’. Partnerstva se sastoje u razmatranju stanovišta druge strane i pronalaženju kompromisa. O poslovima razgovarate tek kada su završeni”, poručila je kancelarka u izjavi nemačkom državnom radiju VDR, koju je preneo Blumberg.

U međuvremenu, dalji odnosi Bele kuće i Kapitol hila povodom  Bajdenovog obrazloženja obustave daljeg sankcionisanja „Severnog toka 2”, predstavljaju delikatno pitanje.

Bajdenova odluka je „katastrofa” i predstavlja „izdaju interesa Amerike”, ocenio je republikanski  senator Ted Kruz, koautor oba usvojena predloga zakona o sankcionisanju „Severnog toka 2”. Žana Šahin, senator Demokratske stranke iz Nju Hempšira, upozorila je da gasovod predstavlja „pretnju američkim nacionalnim interesima i stabilnosti naših partnera u regionu”.

Istovremeno, dalji odnosi unutar EU, nakon „hladnog tuša” protivno očekivanjima pojedinih istočnoevropskih članica da će Vašington svim sredstvima zaustaviti  „Severni tok 2”, neizvesni su.

 „Još se nadam da će pozicija Amerike dovesti do toga da ’Severni tok 2’ ne bude završen. To je važno jer gasovod može biti instrument ucene. Ne želimo da budemo ucenjeni. Posebno ne želimo da Rusija ima takav instrument ucenjivanja protiv Ukrajine, Belorusije i drugih zemalja. Jer, gasovod dozvoljava Rusiji da ojača svoju poziciju, koju ona onda koristi protiv Evropske unije i razbija je”, smatra poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Severni tok 2” prema planovima njegovih finansijera, uz „Gasprom” još pet evropskih firmi: anglosaksonski  „Šel”, nemački „Vinteršel” i „Uniper”, francuski  „Anži” i austrijski OMV, trebalo bi da udvostruči isporuke sibirskog gasa direktno Nemačkoj, i odatle dalje Evropi. Prema juče objavljenoj satnici radova, u baltičkim vodama Nemačke ostalo je da se spuste cevi za 13,8 kilometara jednog i oko 16 kilometara drugog cevovoda tog gasovoda.

U Poljskoj, ogorčenom EU protivniku „ Severnog toka 2” rezignacija je opipljiva.

„Najnovijim dogovorom Amerike i Nemačke oko ’Severnog toka 2’, Poljska se sada našla na ledu. Plaća paprenu cenu u odnosima sa Nemačkom, i nije stekla nikakve benefite u odnosima sa SAD. Varšava iz toga mora da izvuče vitalne zaključke i prevrednuje odnose sa obe zemlje”, ocenio je Jedržej Bijelicki, spoljnopolitički komentator poljskog pravno-ekonomskog lista „Žečpospolita”.

„Iznenađuje tajming Bajdenovog poteza, četiri meseca pre izbora u Nemačkoj gde su ’Zeleni’ već najavili –u slučaju pobede – ukidanje političke podrške ’Severnom toku 2’ i daleko oštrije odnose sa Moskvom”, ističe „Žečpospolita”.

Poljski dnevnik u ovom komentaru ne štedi reči  kritike na račun 79. godišnjeg Bajdena „koji je odlučio da nema vremena ili snage da se bavi drugim temama osim na domaćem terenu – pripremama za sledeće izbore u Americi i priželjkivanom pobedom demokrata, a na spoljnopolitičkom – uspešnom nošenju sa ’autoritarnom Kinom’”.

Istovremeno, „Žečpospolita” kritikuje Nemačku, uz naglasak  da je Poljska njen „ ključni poslovni partner”.

„ Odluka ( Džozefa Bajdena) doneta dok Aleksej Navaljni, jedva spasen u Nemačkoj, pati u ruskom zatvorskom logoru, samo pokazuje koji značaj Berlin daje ’evropskim’ vrednostima demokratije i vladavine prava, sve dok to Nemačku ne košta mnogo. Poljska uvučena u konflikt (sa EU)  oko vladavine prava, treba ovo da ima na umu. Na kraju krajeva ona je ključni poslovni partner Nemačke”, zaključuje komentar „Žečpospolita”.

(politika.rs)