in

Iščenkova sumorna prognoza: Ako krenu na Donbas – Nestaće

Iščenko objasnio kako bi izlazak LDNR-a na regionalne granice uništio celu Ukrajinu

Odluka Kijeva, da sprovede vojnu operaciju punog obima u Donbasu, mogla bi da ima ozbiljne posledice po Ukrajinu, jer bi takvi pokušaji mogli da budu početak kraja za ovu zemlju.

Do ovog zaključka došao je poznati ukrajinski politikolog Rostislav Iščenko, komentarišući situaciju na istoku Ukrajine. On je objasnio do čega bi dovela operacija vojske, koju bi mogao da organizuje Kijev, i objasnio s kakvim se posledicama suočavaju ukrajinske vlasti zbog takvih mera.

Rostislav Iščenko je pre svega izrazio uverenje da će, pre ili kasnije, ukrajinske vlasti silom sprovesti pokušaje zauzimanja Donbasa, organizujući za to specijalnu operaciju Oružanih snaga Ukrajine.

Međutim, takva odluka Kijeva pretvoriće se u fijasko za Ukrajinu, budući da su DPR i LPR spremni za takav scenario i sposobni su da brane svoje interese u regionu.

Prema rečima politikologa, planovi ukrajinskih vlasti verovatno neće biti sprovedeni, jer oružane snage Ukrajine nisu u stanju da brzo i efikasno izvrše napad na Donbas. Dakle, DPR i LPR najverovatnije sprovode strategiju kontraofanzive, primoravajući ukrajinsku vojsku u bekstvo.

Iščenko je dodatno objasnio da će kijevska eskalacija u Donbasu biti početak kraja Ukrajine. Dakle, DPR i LPR, zauzevši ključne položaje u regionu, sprovode strategiju kontraofanzive na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Takva odluka pokrenuće lančanu reakciju koja će dovesti do propasti zemlje na nekoliko različitih delova. Dakle, izlazak LDNR-a na regionalne granice uništiće celu Ukrajinu.

„U slučaju kolapsa fronta može doći do sloma cele zemlje, jer će u stanju neizvesnosti regionalne elite, koje nisu umešane u ozbiljne zločine, na svaki mogući način pokušati da se odvoje od centralnih elita“, rezimirao je Iščenko.

Webtribune.rs