in

IŠČENKO: Čak će i Latinska Amerika biti izgubljena – Unija Rusije i Kine biće početak kraja svetskog uticaja SAD

Amerikanci će morati da počnu od nule u svojoj priči o uspehu koji osvaja svet ako izgube uticaj na Zapadnu Evropu. Ovo mišljenje deli politikolog, diplomata, kolumnista MIA „Rusija danas“ Rostislav Iščenko.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je 17. decembra nacrte sporazuma između Rusije, SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama u Evropi.

Dokumentom je predviđeno, posebno, neširenje Severnoatlantske alijanse na istok, povlačenje NATO naoružanja na položaje iz 1997. godine, kao i nerazmeštanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica.

Posle toga, 4. februara je ruski lider Vladimir Putin , na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga , stigao na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, gde su vođeni pregovori između strana.

Posle sastanka, Rusija i Kina pozvale su Sjedinjene Države da odustanu od planova za razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i manjeg dometa u Evropi. Strane su se takođe protivile naknadnom širenju NATO-a i pozvale Alijansu da napusti pristupe iz doba hladnog rata.

Politikolog Rostislav Iščenko je komentarisao odlučne akcije Pekinga i Moskve. Savez između Rusije i Kine bio bi početak kraja za SAD, rekao je on, jer Vašington rizikuje da izgubi svoj uticaj i dominaciju u jugoistočnoj Aziji.

„Ako Amerikanci napuste zapadnu Evropu, biće besmisleno da budu u Tihom okeanu. Činjenica je da je u jugoistočnoj Aziji, Kina već ekonomski dominantna, dok je Sjedinjenim Državama ostalo samo nekoliko saveznika u regionu – Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Japan.

Osim toga, ove zemlje i dalje pokušavaju da se nekako odupru, ali shvataju da će Kina i dalje biti dominantna sila u jugoistočnoj Aziji. Čak i Indija, koja ima granične probleme sa Pekingom, polazi od činjenice da je danas potrebno graditi odnose sa Rusijom i Kinom, rekao je on u emisiji Ukraina.ru.

Osim toga, Rostislav Iščenko tvrdi da će gubitak Evrope i jugoistočne Azije dovesti do toga da SAD mogu izgubiti i Latinsku Ameriku. Ako se to dogodi, onda će Amerikanci morati da počnu od nule.

„Ako Sjedinjene Države izgube zapadnu Evropu, onda će izgubiti nadu u povratak globalne dominacije. Amerikanci će tada izgubiti čak i Latinsku Ameriku.

U najboljem slučaju, SAD će moći da se zaključaju u Kanadu, Meksiko i ostatke države anglosaksonskog sveta – Britaniju, Australiju i Novi Zeland.

I to, samo ako ove zemlje pristanu na sopstvenu štetu da održavaju bliske ekonomske veze sa Sjedinjenim Državama.

Ali ove zemlje mogu brzo da promene mišljenje i pronađu druge saveznike. Onda će Amerikanci morati da počnu sve od nule“, rezimirao je Rostislav Iščenko.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE