in

IGRANKA JE TEK POČELA: Ruska vojna moć, američka moć diplomatije i TAJNI DOGOVORI …

Sve je više upotrebe reči “rat” kada se govori o napetoj situaciji oko Ukrajine. Ali jedan izveštaj pokazuje šta se dešava iza kulisa zveckanja oružjem.

Naime, kako navodi agencija Blumberg, koja se poziva na svoje poverljive izvore, Bela kuća i Kremlj u stvari planiraju da razmene “pipave” informacije o tome ko ima kakve rakete i gde su smeštene.

Kako tvrdi Blumberg, Bela kuća je obavestila Kremlj da je spremna za razgovore o načinima kojima bi Rusija mogla da proveri da nema ofanzivnih krstarećih raketa tomahavk stacioniranih u NATO bazama u Rumuniji i Poljskoj, ali ako bi Moskva bila voljna da podeli sa Vašingtonom slične informacije o raketama u određenim ruskim bazama.

Predlog SAD ima za cilj da ublaži zabrinutost Moskve da bi lanseri u bazama mogli da se koriste za gađanje Rusije, navodi Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa ovim pitanjem.

Jedan izvor je dodao da bi do bilo kakvog sporazuma moglo da dođe tek nakon razgovora SAD sa saveznicima, posebno s Poljskom i Rumunijom, i da bi on trebalo da sadrži dogovor o kontroli brojnih ruskih baza u kojima se nalazi kopneno oružje.

Predlog odražava napore SAD da dođu do sporazuma sa Rusijom u pokušaju smirivanja tenzija oko Ukrajine, pošto Moskva, kako navodi Blumberg, gomila trupe na granici sa Ukrajinom, a SAD i drugi NATO saveznici upozoravaju da bi do invazije moglo doći uskoro ako se ne pronađe diplomatski izlaz.

Tajni odgovor

S druge strane, španski list “Pais” objavio je ceo tekst tajnog odgovora Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Radi se o dva dokumenta na engleskom jeziku: odgovoru Alijanse na četiri stranice i odgovor uVašingtona na pet stranica. Tekstovi sadrže odredbe koje su, u ovom ili onom obliku, već iznele zapadne strane na zvaničnom nivou ili su se pojavile u zapadnim medijima pozivajući se na izvore.

Iz dokumenata sledi da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o međusobnim obavezama o ograničenju razmeštanja ofanzivnih raketnih sistema i snaga u Ukrajini, preneo je Sputnjik.

Takođe se navodi da su SAD spremne da razmotre mogućnost potpisivanja dokumenta sa Rusijom o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

SAD i NATO su izjavili da će se uzdržati od raspoređivanja nuklearnog oružja u istočnoj Evropi.

SAD su spremne da sa Rusijom razgovaraju o mehanizmu koji će omogućiti da se potvrdi nerazmeštanje krstarećih raketa „tomahavk“ u Rumuniji i Poljskoj.

SAD su spremne da započnu dijalog sa Rusijom o kontroli naoružanja u oblasti raketa srednjeg i kratkog dometa, dodaje se u objavljenom tekstu.

NATO je saopštio da ne želi konfrontaciju, ali da neće praviti kompromise oko principijelnih pitanja za sebe.

Istovremeno, Putin je juče izjavio da su u odgovoru SAD i NATO-a ignorisane fundamentalne zabrinutosti Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija–NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Sjedinjene Američke Države i NATO u sredu su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama.

Peskov: Pitajte špansku vladu a ne nas

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Moskva upoznata sa objavljivanjem odgovora SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosnim garancijama u španskom dnevniku Pais, ali da to ne želi da komentariše.

“Mi nismo ništa javno objavili, ali naravno, videli smo publikaciju. Ne želim da je komentarišem. To morate pitati Pais ili špansku vladu, a ne nas”, rekao je Peskov, prenosi Tass.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug,sputnik,b92)