in

IGRA JE ZAVRŠENA – Analitičar Dejvis: Zapad nije mogao da pobedi Rusiju uz pomoć “svemoćnog” dolara

IGRA JE ZAVRŠENA – Analitičar Dejvis: Zapad nije mogao da pobedi Rusiju uz pomoć “svemoćnog” dolara

Pokušaji Zapada da uz pomoć politike sankcija, Rusija nauči lekciju nisu doveli do ničega. Zapadne zemlje nisu uspele da pobede Rusiju uz pomoć američkog dolara. Takve teze izneo je zapadni finansijski analitičar Pol Dejvis.

Prema njegovim rečima, američki dolar – uprkos svojoj „moći“ na svetskoj sceni – nije prikladan kao bič za Rusiju.

Dejvis je naglasio da je Moskva naučila da živi pod američkim sankcijama i odupre se.

Skoro trećina ruske trgovine trenutno se odvija uz pomoć evra, a ne dolara, primetio je ekspert. 

„Svemoćni dolar nije valuta za borbu protiv Rusije“, otkrio je on istinu, neprijatnu za Zapad, o tome kako „moć“ dolara nije mogla da slomi Rusiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Nemoguće je pobediti u konfrontaciji sa Rusijom uvođenjem ograničenja upotrebe zvanične valute SAD, zaključio je ekspert.

U kontekstu ukrajinske krize, SAD su uvele nekoliko paketa sankcija Rusiji, a posebno su pokušale da odseku najveće ruske banke od značajnog dela svetskih finansija.

Ograničili su im mogućnost plaćanja u dolarima. Prema rečima Pola Dejvisa, američki dolar, iako je zapravo „svemoćna valuta“, prilično je slabo pogodan za borbu protiv Ruske Federacije. To prenosi Bloomberg. 

„Svemoćni dolar nije valuta za borbu protiv Rusije“, smatra analitičar.

Autor Blumberga je naveo da je Ruska Federacija u poslednjih nekoliko godina značajno smanjila svoju zavisnost od američkih sredstava plaćanja, zemlja se sve više oslanja na druge valute. Jedan od njih je evro. Skoro trećina ruske trgovine je sada u evrima, udeo dolara je smanjen na 55 odsto sa 80 odsto.

Udeo evra u ruskim deviznim rezervama je najveći – iznosi 32%. Istovremeno, dolar je naglo pao, ali su zlatne rezerve Ruske Federacije značajno porasle. Sve ovo ukazuje na to da je američka nacionalna valuta prilično loša za borbu protiv Ruske Federacije.

„Najveći udeo od preko 640 milijardi evra u deviznim rezervama centralne banke zauzima evro, sa oko 32 odsto. Istovremeno, cifre u dolarima su oko polovine ove sume, dok je u 2014. njihov udeo bio 40 odsto“, naveo je Pol Dejvis.

Ekspert američkog izdanja došao je do zaključka da je prilično teško pobediti Rusiju uvođenjem ograničenja u korišćenju dolara. Druga stvar je ako se EU pridruži američkim sankcijama i ograniči mogućnost ruskih banaka da koriste evro. Međutim, u ovom slučaju biće naneta šteta finansijskim strukturama Evropske unije, a trpeće i neke evropske banke.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs