in

HAZIN: Ovako će se odvijati sankcioni obračun između Rusije i Zapada

HAZIN: Ovako će se odvijati sankcioni obračun između Rusije i Zapada

Ekonomista Mihail Hazin najavio je sposobnost Rusije da se preorijentiše sa evropskih na druga tržišta za svoje proizvode nakon pooštravanja režima sankcija.

Rusija je ujutru 24. februara pokrenula specijalnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine u okviru pružanja pomoći Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

Reakcija Zapada nije se dugo čekala. Skoro odmah su SAD i evropske zemlje objavile nameru da uvedu dodatne sankcije Rusiji.

Prema mišljenju ekonomiste Mihaila Hazina, najbolniji udarac za Rusku Federaciju mogla bi da bude zabrana rada operativnih sistema Android, Vindous i iOS u zemlji.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Međutim, mala je verovatnoća da će Zapad preduzeti takav korak, jer će se to na Zapad odraziti izuzetno negativno.

Ekspert smatra neodrživom pretnju isključenja Rusije iz međunarodnog sistema međubankarskih transfera SVIFT. On je primetio da u savremenom svetu postoji mnogo alternativa tome.

Hazin istovremeno priznaje da je Evropa danas glavni trgovinski partner Rusije. Ovo je uglavnom zbog funkcionisanja starog modela trgovine.

S tim u vezi, on je potpuno siguran da će se u doglednoj budućnosti situacija promeniti i da će Ruska Federacija bliže sarađivati sa drugim tržištima. Pre svega, reč je o Kini, Indiji, Iranu, zemljama Latinske Amerike.

„A evropski podnosioci peticije će sedeti u čekaonici ne kod Putina, već Gasproma: „Pa, dajte nam malo gasa. A oni će odgovoriti: „Nama je zabranjeno, sami ste to zabranili svojim aktima i sudovima. Otkažite svoje odluke “, rezimirao je Hazin.

Webtribune.rs