in

Hamburški “Die Zeit”: “Rusija i Kina bojkotuju Šmita a Zapadni Balkan postaje ispostava Rusije …

Hamburški “Die Zeit” ocenio je da “BiH preti raspad i građanski rat, EU to gleda neaktivno, dok je potrebno međunarodno posredovanje na najvišem nivou”.

Alan Posner piše kako je Kristijan Šmit, koji je imenovan za visokog predstavnika dobronameran, ali da nema ovlašćenja.

“Rusija i Kina ga bojkotuju i ništa više ne može učiniti nego ublažavati situaciju. Evropska unija besposleno posmatra kako Zapadni Balkan postaje ispostava etnonacionalizma koji propagira Rusija”.

Autor navodi kako je Bosna i Hercegovina mala država sa svega 2,7 do 3,3 miliona stanovnika, da u šali kažu da bi joj pre bio potreban gradonačelnik nego predsednik. Umesto toga ima tri predsednika, dva “kvazinacionalna” entiteta i autonomni grad, piše autor.

Prema njegovim rečima, jedan od problema je i međunarodna zajednica koji su svojim radom od 1995. godini stvorili uslove za njen raspad, gde se entiteti navode kao “dve etnički i verski definisane poludržavne strukture”.

“Dejton je bio zamišljen kao prelazno rešenje, a širenje EU na Balkan trebalo je učiniti da granice i razgraničenja ovde izgledaju manje važne, kao i u ostatku Evrope. Budući da je EU na neodređeno vreme odložila proširenje na Zapadnom Balkanu, privremeni Dejton postao je trajno nefunkcionalna država čiji je raspad samo pitanje vremena ako EU ne preduzme akciju”, navodi nemački list posebno apostrofirajući ulogu mađarskog predsednika Viktora Orbana.

Kao deo rešenja vidi se i podrška proevropskim snagama u Mađarskoj i Srbiji, a strane vojne snage u BiH treba povećati. Na kraju se navodi kako Evropaljni treba da razmisle o povlačenju Kristijana Šmita.

“Šmita bi trebalo da zameni osoba s međunarodnim iskustvom koja je spremna i sposobna da potpuno iskoristi svoja ovlašćenja. Spasiti BiH i konačno je dovesti u Evropu. Barak Obama, preuzmi”, zaključuje nemački medij, a prenosi “Klix”.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(b92)