in

GARDIJAN: Ne ide kako je EU zamislila – Rusija im je priredila težak šok a tek je počela sa odgovorom

Rukovodstvo Ruske Federacije je vešto odigralo kombinaciju sa zapadnim sankcijama, gurnuvši SAD i evropske zemlje u sopstvenu zamku. Ovo se navodi u članku britanskog lista The Guardian.

Kolektivni Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, očekivano je počeo da prihvata nove pakete antiruskih sankcija nakon početka specijalne operacije Oružanih snaga Rusije za demilitarizaciju i denacifikovanje Ukrajine.

Na udaru su bili bankarski sektor, energetika i mikroelektronika. Međutim, udar su dobili i Amerikanci i Evropljani. I jedni i drugi suočeni su sa naglim rastom cena gasa i goriva za automobile. I to uprkos činjenici da Moskva još nije preduzela nikakve kontramere, a ima manevarskog prostora.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Značaj Rusije za svet prevazilazi njenu veličinu kao 11. najveće svetske ekonomije. Preorijentacija ruskog izvoza nafte, gasa i uglja iz SAD i EU na azijske uvoznike biće veliki ekonomski šok“, pišu britanski novinari.

Ali i bez ovoga, rukovodstvo Ruske Federacije ima šta da odgovori. Konkretno, prenos plaćanja za trgovinu gasom sa neprijateljskim zemljama u rublje, koji je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, predstavlja snažan udarac Zapadu.

Takav korak ne samo da dovodi do jačanja rublje, već je u stanju da vrati strane investicije u ekstraktivne industrije. A to, pak, lišava svakog smisla tranziciju EU na „čistu” energiju.

Osim toga, posmatrači Gardijana podsećaju da je ruska pšenica tražena kako u Evropi, tako i u Africi i Aziji.

Svi ovi faktori zajedno ne dozvoljavaju Zapadu da dugo drži Moskvu u „geopolitičkom kavezu“. Pre ili kasnije, ona će se izvući iz toga, pa čak i u svoju korist.

 

Webtribune.rs