in

Financial Times: Evropa ne želi još četiri godine merkelizma

Uticajni londonski list Financial Times (FT) objavio je članak u kojem se tvrdi da Evropi nisu potrebne još četiri godine “merkelizma”.

FT je u istom tekstu priznao da „merkelizam“ želi većina Nemaca:

„Svet je u previranjima, Atlantska alijansa (NATO) je u zabuni nakon neuspeha koalicije u Avganistanu… A Nemci – nakon mnogo godina pod udobnim ćebetom – očekuju da će im život ličiti na dosadašnji i pod vlašću sledećeg kancelara“.

Izbori za Bundestag biće održani 26. septembra.

Ankete trenutno najbolje šanse daju vicekancelaru i ministru finansija Olafu Šolcu, kandidatu Socijaldemokratske partije Nemačke za kancelara.

Merkel je u svom poslednjem govoru u Bundestagu podržala kandidata CDU/CSU Armina Lašeta.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Povodom procene Financial Times da «Evropi nisu potrebne još četiri godine «merkelizma», nemački politikolog Aleksander Rar rekao je:

«Nemci žele da sačuvaju sve dobro što su stekli u vreme vladavine Merkelove, pre svega komforan život, i nisu spremni da se bave ničim što ih se neposredno ne tiče. Zato verovatno i nema negativnih tekstova o Merkelovoj u domaćim medijima“.đ

– Sva genijalnost gospođe Merkel – uveren je Rar – bila je u umeću stvaranja utiska da je sve u redu i dobro. Ona je probleme – čim bi se pojavili – odlagala na što duži rok ili stvarala utisak da uopšte više i ne postoje“.

„Zato Nemci, koje je ozbiljno zapljusnuo samo migracioni talas 2015-te, faktički nisu ni osetili turbulencije u odnosima sa Rusijom i Trampovom Amerikom. Međutim, svet se brzo menja, pa će novi kancelar će morati da funkcioniše drugačije od Merkel. Čak se može dogoditi da će zažaliti mnogi od onih koji ubrzo budu glasali za merkelizam“.

Rar, inače, i Lašeta i Šolca smatra „klonovima Angele Merkel“, političarima koji ne vide da je jedan od problema Nemačke i posthladnoratovski trijumfalizamkoji veruje da je evropski ekonomski model najbolji i da zato sve mora biti dobro.

Povodom tvrdnji da će se Rusija mešati u nemačke izbore i da se time već bavi, Rar je rekao:

„Šta god se tvrdilo, u Nemačkoj je u toku istraga u čijem epicentru su britanske kompanije koje nemačkim partijama nude svoje usluge za manipulisanje tokom izborne kampanje. Te kompanije za veliki novac nemačku javnost već zasipaju fejk-informacijama i provokacijama po socijalnim mrežama. Sve veoma liči na ono od pre nekoliko godina kada je američka špijunaža bila uhvaćena u prisluškivanju političara EU, uključujući i Angelu Merkel. Tada su američki i britanski mediji – bez ikakvih dokaza – izmislili opasnost od ruskih hakera. Tako su „ruski hakeri“ postali i simbol borbe protiv Zapada“.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE