in

Evropi iz Moskve stigao brz i šokantan odgovor: Ako Rusiju izbacite iz SWIFT-a naftu i gas ćete plaćati kešom u koferima

SWIFT je međubankarski sistem razmene podataka i plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada organizacija u gotovo svim zemljama sveta.

Sedište mu je u Briselu. Poslednjih nedelja zapadni i ruski mediji često objavljuju kako bi Rusija mogla biti isključena iz SWIFT-a u sklopu mera oštrijih sankcija protiv Moskve.

S druge strane Rusija navodi kako se priprema i za taj scenario tj. da razvijaju alternativu. Čelnici SWIFT-a već su više puta naglasili kako se protive njegovoj politizaciji i uključivanju u bilo kakve (geo)političke borbe.

Ali i pored toga jasno je kako ipak nisu uspeli izdržati pritisak Trampove administracije i da su morali isključiti Iran iz svojih transakcija u sklopu oštrih američkih protiviranskih sankcija 2018. godine.

Drugim rečima želje su jedno, a svemoć visoke politike nešto sasvim drugo.

Ovaj uvod bio je potreban radi sledeće vesti:

Poslanici u Evropskom parlamentu (EP) pokrenuli su inicijativu za isključivanje Rusije iz međubankarskog sistema za prenos podataka o SWIFT plaćanjima.

To proizlazi iz nacrta rezolucije objavljenog na službenoj stranici Evropskog parlamenta.

Uz to, autori dokumenta takođe su tražili zaustavljanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 i odustajanje od uvoza ruske nafte i gasa. Takođe se predlaže zamrzavanje evropske imovine “oligarha bliskih ruskim vlastima” i ukidanje viza za iste.

Zapravo se radi o merama koje se predlažu u slučaju da se rusko “nakupljanje vojne prisutnosti razvije u invaziju Rusije na Ukrajinu”.

Istovremeno, zastupnici su izrazili žaljenje zbog trenutnih odnosa između Evropske unije i Rusije, zbog “agresije ruske strane” i “destabilizacije u Ukrajini”, kao i zbog navodnog neprijateljskog ponašanja Moskve i izravnih napada na države članice EU.

Istovremeno, tokom rasprava parlamentarci nisu samo komentarisali nacrt rezolucije, već su izrazili i vlastita mišljenja. Tako ima i drukčijih stavova iako su oni u manjini.

Konkretno, francuski poslanik Thierry Mariani, pozvao je svoje kolege da se, umesto bacanja krivice na Rusiju, pogledaju i napuste razmišljanja o SAD-u i hladnom ratu.

Ovde treba podsetiti i naglasiti kako odluka Evropskog parlamenta ima samo savetodavni a ne pravno-obavezujući karakter.

Zanimljiv je i neslužbeni odgovor iz Moskve na ovu inicijativu EP.

Tako je prvi zamenik predsednika odbora za međunarodne odnose Veća Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) Vladimir Džabarov, izjavio za RIA Novosti da će, ako se Rusiju isključi iz  SWIFT-a, Evropska unija morati plaćati naftu u gotovini u koferima.

Europski parlament nazvao je „leglom rusofobije“ i telom koje nikad ništa ne odlučuje, a njegove rezolucije – dokumenti su bez pravne snage.

Ruski parlamentarac je upozorio da će ih, ako Evropljani žele kupovati energetske izvore od Sjedinjenih Država, koštati jedan i po puta više od ruskih.

“U Europskom parlamentu postoje političari s mentalitetom prošlog veka, koji ne odgovara modernoj stvarnosti, oni čak ne poštuju interese svojih zemalja”, zaključio je Džabarov.

(geopolitika.news)