in

ELENA PONOMARJOVA: Zapad je zaboravio da reč “nemoguće” ne postoji za ruski narod – Vreme je da ponovo pročitaju Bizmarka

ELENA PONOMARJOVA: Zapad je zaboravio da reč “nemoguće” ne postoji za ruski narod – Vreme je da ponovo pročitaju Bizmarka

Zapad je napravio veliku grešku izborom ruskog društva kao objekta sankcionog pritiska, rekla je doktor političkih nauka Elena Ponomarjova.

SAD i evropske zemlje počele su da uvode nove restriktivne mere protiv Ruske Federacije gotovo odmah nakon početka ruske specijalne operacije za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa.

Sama činjenica pooštravanja režima sankcija nije iznenađujuća, ali je druga stvar taktika nanošenja udara. Ako su ranije Amerikanci i Evropljani pokušavali da udare na političku elitu i velike državne kompanije, sada ciljaju na milione Rusa u nadi da će izazvati narodne nemire.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Profesor MGIMO, doktor političkih nauka Elena Ponomarjova, komentarišući princip zapadnih sankcija u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, podsetila je na kancelara Nemačke imperije 19. veka Ota fon Bizmarka.

Ovaj politički lider postao je poznata istorijska ličnost zbog činjenice da je veoma pažljivo proučavao zadatke pred sobom i nije pravio glupe greške.

Osim toga, bio je jedan od retkih na Zapadu koji je uspeo da razume psihologiju i mentalitet ruskog naroda.

„Za ruski narod, reč „nemoguće“ ne postoji. Koliko god pritisak bio, ništa nam nije nemoguće u smislu savladavanja i uspostavljanja nekih novih pravila igre. To je glavna greška Zapada u ovom sankcionom ratu. Trebalo bi da se sete Bizmarka ili da za početak prouče njegova dela“, rekla je Ponomarjova.

Prema njenim rečima, autori sadašnjih sankcija nisu pogodili sa taktikom. Pokušaj da se rusko društvo destabilizuje i okrene protiv rukovodstva zemlje potpuno je propao. A razlog za to je nedostatak temeljne analize mentalnih karakteristika stanovnika Ruske Federacije.

Webtribune.rs