in

EKSPERT PREDVIĐA ARMAGEDON: Zaustavljanje isporuke ruske nafte primoraće Moskvu da izvuče poslednji i najstrašniji adut

EKSPERT PREDVIĐA ARMAGEDON: Zaustavljanje isporuke ruske nafte primoraće Moskvu da izvuče poslednji i najstrašniji adut

Sjedinjene Američke Države, u pozadini ruske specijalne operacije denacifikacije Ukrajine, mogu uvesti dodatne antiruske sankcije koje će suštinski značiti totalnu objavu rata.

Igor Juškov, ekspert iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, došao je do ovog zaključka nakon analize situacije na međunarodnoj sceni.

U intervjuu za Vzglad, Juškov je detaljno govorio o tome koje su nove mere Amerikanci u stanju da preduzmu, a takođe je objasnio da bi to moglo da natera Rusiju da izvuče svoj poslednji i najstrašniji adut u ovoj do sada neviđenoj ekonomskoj konfrontaciji.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Igor Juškov je pre svega skrenuo pažnju na to da SAD, zabranom isporuke ruske nafte, mogu da pribegnu novom opasnom koraku.

Kao dodatna ekonomska ograničenja, Vašington je u mogućnosti da prekine isporuku ruske nafte na moru primenom nekoliko dodatnih instrumenata pritiska na međunarodne luke i osiguravajuće kompanije.

„SAD mogu zabraniti osiguranje za brodove i tankere ako su u kontaktu sa ruskim lukama ili ruskom naftom. Nemamo mnogo sopstvenih tankera za transport nafte, po pravilu, naše kompanije iznajmljuju tankere za transport nafte“, objasnio je Juškov.

Prema rečima stručnjaka za energetsku bezbednost, takve mere, koje bi Sjedinjene Države mogle da preduzmu, mogle bi da dovedu do zastoja u isporuci ruske nafte.

Međutim, malo je verovatno da će Rusija ostaviti bez odgovora takve antiruske napade, pošto će primeniti posebnu strategiju da kazni Zapad za takav bezobrazluk.

Juškov je siguran da će zaustavljanje isporuke ruske nafte primorati Moskvu da izvuče i poslednji ali i najstrašniji adut. Reč je o posebnim merama koje će naneti ozbiljnu štetu ekonomiji Zapada. Tako je Rusija u stanju da blokira isporuku svih energetskih sirovina za SAD i EU.

„Ako Rusija smatra da udari sankcija Zapada ’ubijaju’ našu ekonomiju, onda će Moskva zadati sličan fatalni udarac evropskoj ekonomiji – prekinuće isporuke gasa Evropi kao i svih ostalih energenata“, rezimirao je Juškov.

Webtribune.rs