Ekspert objasnio zašto Evropa, bez znanja SAD, moli Rusiju da ubrza završetak “Severnog toka 2”

Evropskim zemljama je preko potreban ruski gas, a izgradnja Severnog toka 2, uprkos javnim izjavama, zadovoljava njihove nacionalne interese. O tome je nedavno govorio i ekspert za energetsku sigurnost Aleksej Grivač.

Suočena sa nestašicom gasa i brzim pražnjenjem podzemnih skladišta, zbog hladne zime i ranog proleća, Evropa ne žuri da poveća obim uvoza ruskog gasa.

Ove informacije pruža analitička kompanija ICIS. Razlog za ovo nelogično ponašanje leži u Severnom toku 2, čije puštanje u rad može dovesti do pada cena na svetskom tržištu sirovina.

Zamenik generalnog direktora za gasna pitanja Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Aleksej Grivač potvrdio je da su troškovi prirodnog gasa u čvorištima sada mnogo veći nego pre godinu dana.

Štaviše, cene i dalje ruše rekorde čak i u poređenju sa zimskim periodima poslednjih godina, za šta su u Evropi bili potpuno nepripremljeni.

To je uglavnom zbog činjenice da je pumpanje gasa kroz tu istu Ukrajinu smanjeno sa 65 milijardi kubnih metara na 40. Danas je jedina nada Evropljana „SP-2“.

„Pokretanje velike rute, kroz koju će doći dodatne količine gasa, obuzdaće rast cena. S druge strane, na ovo je dugo upozoravano, da će pokušaji ometanja izgradnje Severnog toka 2 dovesti do neopravdanog povećanja troškova gasa u Evropi. I vidimo da je kašnjenje od godinu dana imalo upravo takav efekat“, naglasio je Grivač.

S tim u vezi, ne treba da čudi što su nemačke vlasti podstakle Rusiju da ubrza izgradnju gasovoda, a zatim odbile nemačkim ekolozima potraživanje protiv operatora projekta “Severnog toka 2”.

Pored toga, postoji mogućnost da se i drugi Evropljani zalažu za što skorije puštanje u rad SP-2, bez znanja Sjedinjenih Država. Izuzetak mogu biti samo Poljska i baltičke države.

Webtribune.rs