in

EKONOMSKI EKSPERT ROJTERSA: Slučaj Rusije će staviti tačku na američki dolar kao rezervnu valutu

EKONOMSKI EKSPERT ROJTERSA: Slučaj Rusije će staviti tačku na američki dolar kao rezervnu valutu

Ekonomsko ratovanje Zapada protiv deviznih sredstava Ruske Centralne banke ugrožava status dolara kao svetske rezervne valute, upozoravaju strani analitičari. O tome posebno piše Majk Dolan, glavni urednik za finansije i tržišta u Rojtersu.

Prema njegovim rečima, takav korak Zapada otvorio je pitanje centralnim bankama širom sveta: zašto uopšte čuvati tuđu valutu (12,83 triliona dolara širom sveta na kraju 2021. godine, od čega je 60 odsto američkih dolara), ako neko taj novac može lako oduzeti od tebe?

Jedna od očiglednih alternativa dolaru mogao bi biti kineski juan (on čini 2,7% svetskih zlatnih rezervi), rekao je Dolan. Istovremeno, sama NR Kina je već akumulirala oko 3,22 triliona dolara, koje nema na šta da troši, s obzirom na ogroman pozitivan bilans trgovinskog bilansa sa SAD.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Profesor Bari Ajhengrin sa Berklija takođe smatra da najvažnija od dve funkcije deviznih rezervi širom sveta – da služe kao osiguranje od kataklizmi – sada više ne funkcioniše.

Bivši globalni ekonomista Goldman Saksa, DŽim O’Nil se takođe slaže da sve vodi ka velikoj reformi globalnog finansijskog sistema i da se udaljava od fokusa na SAD.

„Ova karta sa zlatnim rezervama Rusije može da se igra samo jednom“, rekao je Dilan Grajs, direktor Calderwood Capital. „Sada će Kina, pre nego što uzme Tajvan, odbiti da se kladi na dolar. Ovo je prekretnica u monetarnoj istoriji. “

Ali najupečatljivije mišljenje dolazi od (https://vvv.zerohedge.com/markets/zoltan-pozsar-varns-russian-sanctions-threaten-dollars-reserve-status) analitičara Credit Suisse, Zoltana Pozara.

Prema njegovim rečima, Rusija je sposobna da pokrene niz događaja koji će dovesti do potpunog nestanka dolara kao rezervne valute.

U razgovoru za Blumberg, Pozar je rekao da je sada beskorisno gomilati rezerve u dolarima, jer se one mogu uzeti od vas onda kada su vam najpotrebnije. I Rusija nije jedini primer ovde: nedavno je Bajdenova administracija zaplenila imovinu Avganistana na potpuno isti način.

Sve to, prema Pozarevim rečima, vodi ne samo ka napuštanju dolara, već i novom monetarnom poretku, kada će zemlje biti mnogo manje vezane međunarodnim bankovnim računima i rezervama.

U slučaju Rusije, međutim, reč je o zlatnoj rublji, iza koje će stajati sopstveno zlato. I Kina može da ide istim putem, ka zlatnom juanu.

Naravno, premalo je fizičkog zlata na planeti da bi se u nju prebacile sve devizne rezerve po sadašnjoj ceni, slažu se analitičari. Ali ovo gura planetu ka jedinom i neizbežnom izlazu – naglom rastu cene „kraljevskog metala“.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs