in

DRAMATIČNE PROMENE: Australija zbog politike izgubila basnoslovne ugovore u Kini – ULAZI RUSIJA

Rusija koristiti zaoštravanje odnosa između Australije i NR Kine i ulazi na kinesko tržište uglja. O tome pišu analitičari kineskog izdanja NetEase.

Australija se dugo smatrala glavnim dobavljačem mesa, pšenice i uglja u Kinu. Ali nakon što je Kanbera podlegla uticaju Sjedinjenih Država i počela da vrši oštre napade u pravcu Pekinga, situacija se počela dramatično menjati.

Odbijajući da podnesu napade svojih trgovačkih partnera, vlasti NR Kine počele su postepeno istiskivati australijske proizvode sa svojih tržišta.

Odvajajući se od Australije, Kina je pronašla pouzdanog i nezavisnog dobavljača u Ruskoj Federaciji. Inače, Rusija već izvozi meso i poljoprivredne proizvode u Kinu.

Sada se Moskva sprema da zauzme snabdevanje čvrstim gorivom. Radi pobede u ratu sa ugljem sa Australijom, ona razmatra mogućnost rekonstrukcije najambicioznijeg projekta SSSR.

“Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se preduzmu mere za povećanje propusne moći Bajkal-Amur magistrale i Trans-Sibirske magistrale kako bi se obezbedio prevoz uglja iz Ruske Federacije u druge zemlje.

Aktiviranje ovih trgovačkih puteva rezultiraće ugovorima vrednim milijarde dolara za Moskvu. Za Australiju će ovo, u stvari, značiti ne samo gubitak ogromnog profita, već i kraj ere dominacije na kineskom tržištu uglja.

Ranije je objavljeno da su zbog zaoštravanja odnosa između Kine i Australije ruski poljoprivrednici uspeli da prevladaju svoje kolege sa “zelenog kontinenta” na kineskom tržištu mesa.

Webtribune.rs