in

Direktor FBI: Niko nam ne krade ideje i inovacije kao Kina, niko ne ugrožava SAD kao Kina

Pretnja Zapadu sa strane Kine postaje sve otvorenija i destruktivnija – izjavio direktor FBI Kristofer Rej.

On je optužio Peking za krađu američkih ideja i inovacija i za hakerske napade velikih razmera.

Američka novinska agencija Associated Press prenosi da je Rej – u govoru u Reganovoj predsedničkoj biblioteci – rekao i da FBI istražuje više od 2.000 slučajeva pokušaja kineske vlade da ukrade informacije ili tehnologiju iz SAD.

„Naprosto, ne postoji država koja danas predstavlja veću pretnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj bezbednosti od Kine“.

Prema njegovim rečima, FBI na svakih 12 sati otvara neki novi slučaj da bi se suprotstavio operacijama kineskih obaveštajnih službi.

Dodao je da „hakeri kineske vlade kradu više ličnih i korporativnih podataka nego sve druge zemlje zajedno“.

„Puno sam pričao o ovoj pretnji otkako sam postao direktor 2017. godine. Ali, želim da se fokusiram na ovo danas, jer je ova aktivnost Kine dostigla novi nivo – drskija je i destruktivnija nego ikada ranije. Od vitalnog je značaja da se svi zajedno fokusiramo na ovu pretnju“.

Associated Press je ocenio da je Rejov govor jpokazao da čak i u vreme kada je američka spoljna politika zaokupljena tenzijama između Rusije i Ukrajine, SAD nastavljaju da Kinu smatraju najvećom dugoročnom pretnjom po svoju ekonomsku bezbednost.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE