in

Der Spiegel: Putin je uspeo da zaprepasti Zapad jer ga je naterao da radi ono što inače nikada ne bi

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, objavivši odluku o prebacivanju plaćanja za isporuku prirodnog gasa za pojedine evropske zemlje u rublje, veoma je zbunio Zapad.

Novinari nemačke novinske publikacije Der Spiegel došli su do ovog zaključka nakon analize neobičnog i spektakularnog poteza Moskve.

Autori materijala su detaljno opisali kako je Zapad reagovao na nove planove ruskog rukovodstva, a objasnili i kako je Moskva zapravo primorala Evropsku uniju da zaobiđe sopstvene sankcije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Posmatrači Der Spiegel su pre svega podsetili da je ruski lider, objavivši nove uslove u vezi sa snabdevanjem prirodnim gasom, upečatljivo uticao na zapadne kolege.

Vladimir Putin je uspeo da ošamuti Zapad tako što ga je stavio u nezgodan položaj. Tako će zemlje EU biti prinuđene da prihvate nova pravila igre koje je nametnula Moskva.

„Nesumnjivo, jedan od najvećih talenata ruskog predsednika je da prilično precizno pogodi najbolnije tačke svojih kolega“, zaključili su nemački novinari.

Ekonomista Jens Sudekum sugerisao je da će se Brisel suočiti sa određenim poteškoćama u pokušaju da ispuni uslove koje je postavila Rusija.

Evropska unija će morati da kupi rublje od Centralne banke Rusije, protiv koje su ranije uvedena ekonomska ograničenja. Tako će Zapad biti primoran da zaobiđe sopstvene sankcije kako bi kupio ruski gas.

„Na ovaj način Putin nas tera da zaobiđemo sopstvene sankcije“, objasnio je Sudekum.

Strategija Moskve će zapravo pokazati celom svetu da se Zapad, pokušavajući da izvrši finansijski pritisak na Rusiju, našao u ekonomskoj zamci.

Sada će Evropa morati da prevaziđe prepreke koje je sama postavila kako bi nastavila da kupuje ruski prirodni gas.

 

Webtribune.rs